MonPlaneta
L’Àrea Metropolitana de Barcelona declara l’emergència climàtica
L'àrea metropolitana de Barcelona
L’àrea metropolitana de Barcelona | AMB

!--akiadsense-->

El Consell Metropolità de l’AMB va aprovar en la seva última sessió, per unanimitat, la declaració d’emergència climàtica, un pas decisiu per a l’aplicació urgent de diversos objectius estratègics de l’AMB: polítiques destinades a la lluita contra el canvi climàtic i la contaminació atmosfèrica, accés garantit i just de la població a l’aigua i assoliment d’una economia circular. Amb la declaració d’emergència climàtica, l’AMB s’ha compromès a assumir l’objectiu de la UE de reduir un 55% d’emissions de gasos amb efecte d’hivernacle pel proper 2030 i d’assolir la neutralitat en carboni el 2050. Segons les darreres dades, el 2018 les emissions s’havien reduït un 33,5% en relació amb les del 2005, tot i que s’observa un repunt en els darrers anys analitzats, cosa que demostra que les emissions de l’àrea metropolitana de Barcelona estan molt lligades al creixement econòmic. Així, la reducció de la demanda energètica i un ús més eficient dels recursos són objectius bàsics de l’AMB.

En el sector de les emissions difuses i segons els resultats observats, per tal de reduir les emissions un 55% el 2030 i poder fer front a l’emergència climàtica, les accions prioritàries que cal dur a terme són:

  • Descarbonitzar la demanda energètica en tots els sectors i invertir, al mateix temps, en energies renovables per cobrir aquesta demanda en l’àmbit local.
  • Propiciar un canvi modal en el sector del transport, facilitar la connexió de fluxos intermunicipals i optimitzar la distribució urbana de mercaderies.
  • Impulsar la rehabilitació de l’edificació en l’àmbit residencial i terciari amb criteris d’eficiència energètica.

La reducció d’emissions s’ha d’abordar des de tots els sectors, també des del sector privat empresarial i industrial, però el paper de l’AMB és especialment important per reduir les emissions derivades de la gestió de residus, l’aigua i la mobilitat, que són les matèries sobre les quals té competència per llei. Per tant, és en la prestació d’aquests serveis on concentra més esforços per dur a terme un veritable canvi de model.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa