MonPlaneta
L’ARC atorga cinc milions en ajuts per construir o millorar deixalleries municipals
  • CA
La deixalleria de Can Casanovas, a Terrassa | Eco-Equip

L’Agència de Residus de Catalunya ha resolt atorgar cinc milions d’euros en ajuts a ens locals per millorar o ampliar deixalleries ja existents o per implantar-ne de noves. Els ajuts s’inscriuen en la convocatòria de subvencions destinades a la implantació de deixalleries per al tractament dels residus municipals, corresponent a l’any 2019. En total, l’ARC ha realitzat 152 atorgaments d’ajuts, 130 de les quals són per fer millores en aquestes instal·lacions de gestió dels residus municipals i, 22, per crear-ne de noves. Per demarcacions, els imports atorgats es distribueixen de la següent manera: 295.866€ a l’Alt Pirineu i Aran, amb 8 atorgaments; 910.558€ a la demarcació de Barcelona, 34 atorgaments; 562.441€ al Camp de Tarragona, 18 atorgaments; 980.915€ a les comarques centrals, 24 atorgaments; 1.774.568€ a la demarcació de Girona, 48 atorgaments; 437.623€ a les comarques de Lleida, 19 atorgaments i, finalment, 37.207€ a les Terres de l’Ebre, un atorgament.

Els ajuts s’adrecen principalment a reforçar deixalleries existents –130 dels 152 atorgaments són per aquesta finalitat– amb finançament per a millores. Els projectes inclouen actuacions per garantir l’accessibilitat, la bona gestió dels residus, la seguretat i l’adaptació a la normativa vigent. També se subvenciona la creació de noves deixalleries. Vuit de les 22 que es crearan seran de tipus mòbil, la majoria de les quals, d’àmbit comarcal, fet que permetrà cobrir una part important del territori. Les noves instal·lacions donaran servei principalment a habitants que actualment no disposen d’aquest servei.

| Consorci per la Gestió de Residus del Vallès Occidental

Les deixalleries són els centres de recepció selectiva de productes per a la reutilització i de residus municipals per a tractaments posteriors: la preparació per a la reutilització, la valorització i la disposició final. Aquestes instal·lacions estan orientades a residus especials en petites quantitats –com pintures, dissolvents, o bateries–, residus voluminosos –com mobles o electrodomèstics–, vegetals i runes, per assolir nivells més alts de recollida selectiva. A Catalunya hi ha unes 480 deixalleries.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa