MonPlaneta
L’ARC atorga 2,5 milions en ajuts a la recollida selectiva de residus municipals
  • CA
Contenidors a Barcelona | De Slastic, Wikipedia

L’Agència de Residus de Catalunya ha resolt atorgar 2,5 milions d’euros en ajuts per fomentar la recollida selectiva dels residus municipals. Aquesta línia d’ajuts prové de la convocatòria de l’any 2019 que, inicialment, estava dotada amb un milió d’euros, però que es va poder ampliar. Les subvencions es destinaran, d’una banda, a ens locals, per a la recollida selectiva de les diverses fraccions dels residus municipals i, de l’altra, a entitats sense ànim de lucre, universitats i empreses, per millorar la recollida de la fracció orgànica als comerços i serveis.

Els ajuts a ens locals conformen el 75% del pressupost. Van destinats a accions per millorar el servei de recollida de la fracció orgànica; a fomentar l’autocompostatge com a via de gestió exclusiva de la fracció orgànica; a projectes de recollida selectiva de tèxtil, d’olis vegetals usats i d’altres residus sense normativa de responsabilitat ampliada del productor; i a fer diagnosis, plans d’actuació i projectes singulars d’interès general. El 25% restant serà per a entitats sense ànim de lucre i universitats, per a projectes de productors comercials i de serveis que impulsin millores quantitatives i qualitatives de la recollida selectiva de la fracció orgànica.

El pressupost d’aquests ajuts prové majoritàriament del retorn dels cànons sobre la disposició del rebuig dels residus municipals. És a dir, del gravamen que paguen els municipis per la quantitat de fracció resta –la no separada selectivament– que envien als abocadors o a incinerar. L’any 2019, el cànon va ser de 41,3 euros per tona destinada als dipòsits controlats o a incineració i de 20,6 euros per tona de residus destinats a la valorització energètica. Enguany augmenta a 47,1 euros dipòsit controlat i incineració i a 23,6 euros valorització energètica. Gràcies a aquest impost ecològic, s’incentiva un comportament més respectuós amb el medi ambient –el foment de la separació– i es poden impulsar mesures de minimització i de valorització material dels residus. En aquesta convocatòria, es premia els ens locals que han engegat actuacions per afavorir un millor tractament i recollida de la fracció orgànica dels residus municipals.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa