Les marees són una font d’energia molt atractiva perquè, a més de permetre una generació d’electricitat 100% renovable, són previsibles fins i tot amb anys d’antel·lació, cosa que suposa un avantatge respecte les energies solar i eòlica. Tot i que la seva capacitat de generació d’energia és limitada, es podria combinar amb les altres fonts renovables disponibles actualment per, gràcies a la seva estabilitat, compensar les caigudes en la generació d’energia a causa de la falta de vent o la nuvolositat. Les condicions d’instal·lació dels equipaments i les que haurien de resistir, però, com la salinitat i la força de l’aigua i el creixement d’algues i crustacis, frenen el seu desenvolupament. A més, i malgrat que el 2018 les inversions en renovables van ser d’uns 180.000 milions d’euros a tot el món, cada font d’energia ha de competir pels inversors, amb la solar i l’eòlica sent les que tenen un recorregut més llarg i una solvència més contrastada.
Un reportatge, publicat a la cadena nord-americana NBC, tracta sobre els darrers avenços en aquesta tecnologia i les seves perspectives de futur. Fundat el 2003, el Centre Europeu d’Energia Marina de les illes Orkney, al nord d’Escòcia, és el més antic del seu tipus i centralitza les proves que es fan a la zona, ajudant amb eines i infraestructura les empreses que volen desenvolupar formes eficients i rendibles d’aprofitar l’energia de les marees. Preguntat per la NBC, Neil Kermode, el director general del centre, explica que la generació d’electricitat amb aquesta font d’energia és possible però que ara, “cal desplegar els equips que tenim, i mentre ho fem… es millorarà”.
A l’estret que separa les illes Orkney d’Escòcia, l’empresa britànica Simec Atlantis Energy té la instal·lació d’aquest tipus més gran del món i que, actualment, ja proporciona electricitat a la xarxa, gràcies a quatre turbines que giren lentament, a una velocitat d’entre 7 i 14 revolucions per minut. Amb un diàmetre de 20 metres, les turbines generen més de 10.000MW/h d’electricitat, suficients per abastir unes 2.500 llars. A finals del 2020 s’espera que entrin en operació dues turbines més i, com a objectiu final, s’espera que la instal·lació compti amb 40 rotors, demostant que la generació d’energia amb les marees és totalment viable.
Alhora, altres companyies treballen per desenvolupar altres tecnologies que facin més eficient aquesta font d’energia. A l’oest de l’illa d’Eday, a dues milles nàutiques de la costa i en una zona on els corrents marins arriben als 7,8 nusos (4m/s), un vaixell semblant a un petroler és el centre de proves de la companyia gallega Magallanes Renovables, que hi té dos grans rotors que capturen l’energia de les marees. Posant les turbines a prop de la superfície, en comptes de molt més avall, els costos d’instal·lació i manteniment són molt més baixos. L’escocesa Orbital Marine Power, per la seva banda, també va provar un sistema flotant que generava més de 3GW/h, i l’any que ve en provarà un que podria generar el doble d’electricitat. El seu director, Andrew Scott, afirma a la NBC que “crec que està començant una revolció en l’ample espai de l’energia que hi ha més enllà de la producció d’electricitat i que això només enfortirà la demanda d’energies renovables. I fins d’aquesta demanda, l’energia de les marees té un paper important”.