MonPlaneta
L’Alt Penedès avisa: els parcs solars projectats són desproporcionats i malmeten espais protegits

El Consell Comarcal de l’Alt Penedès veu tècnicament inviable la construcció de sis grans parcs fotovoltaics privats al territori. Després de l’oposició política expressada les últimes setmanes, aquest dimecres l’ens ha presentat un informe tècnic on conclou que són instal·lacions desproporcionades urbanísticament i atempten contra espais protegits, tant pel valor agrícola com per la fauna habitant. El Consell diu que els sis parcs són, a la pràctica, una mateixa instal·lació disgregada perquè tots anirien connectats a una sola estació elèctrica, i insisteix que “transformen el paisatge d’una forma no desitjada”. “No crec que políticament el Govern s’atreveixi a anar contra tota una comarca”, ha avisat el president de l’ens, Xavier Lluch.L’informe tècnic assenyala que els sis grans parcs projectats ocuparien, en conjunt, 358 hectàrees repartides entre Sant Llorenç d’Hortons, Avinyonet, Sant Cugat Sesgarrigues, Gelida, Subirats, Sant Sadurní d’Anoia, la Granada, Torrelavit, el Pla del Penedès, Santa Fe i Olèrdola –on també hi hauria l’estació central-. La superfície total de plaques representa la meitat de tot el teixit industrial de la comarca.

La instal·lació més petita es preveu que ocupi 53,5 hectàrees, mentre la més gran està projectada en un espai de gairebé 64. “Hem de pensar que un agricultor necessita treballar una explotació mínima de 40 hectàrees per poder-se guanyar la vida”, ha comparat Lluch, afirmant que “ningú es pot fer a la idea de l’impacte que tindran aquests parcs”. Lluch ha destacat que l’informe tècnic constata una “desproporció” de les instal·lacions fotovoltaiques respecte el conjunt de la comarca, i recorda que actualment s’està redactant el Pla Territorial Parcial (PTP) del Penedès. El Consell Comarcal considera “incoherent” que es plantegi l’autorització d’aquestes instal·lacions sense que abans estigui acabat el document que ha de recollir el planejament urbanístic i d’infraestructures de la comarca.

Plaques solars  | Wikimedia Commons
Plaques solars | Wikimedia Commons

A nivell mediambiental, l’informa del Consell Comarcal adverteix que algunes de les instal·lacions previstes es troben dins l’espai d’hàbitat de l’àliga cuabarrada, una espècie en perill d’extinció. També s’assenyala la invasió d’hàbitats d’interès comunitari on, asseguren, es malmetria la flora i la fauna autòctona, així com corredors ecològics que actualment preserven la permeabilitat de la comarca. Pel que fa a qüestions agrícoles, l’informe avisa que una de les plantes solars està projectada en vinyes considerades sòl de protecció especial, fet que fa incompatible la instal·lació d’aquestes infraestructures. “Ocupar aquests sòls d’alt valor agrícola amb infraestructures de mides totalment desproporcionades, trencant el mosaic agrícola, no és racional, més quan no es presenten alternatives en sòls urbanitzables”, conclou el document.

Finalment, els tècnics comarcals també assenyalen la inviabilitat dels parcs fotovoltaics per motius culturals. Asseguren que el Pla Director territorial de l’Alt Penedès identifica com a elements protegits els nuclis de vinya i els elements naturals del paisatge, caracteritzat per una gran quantitat de camins rurals que quedarien afectats per aquestes instal·lacions. “Des de la Generalitat desconeixen les particularitats dels municipis afectats, de manera que des del Consell Comarcal hem volgut posar el focus en cadascun dels terrenys per veure l’afectació real dels projectes”, ha explicat la tècnica comarcal de Medi Ambient, Gemma Pellissa. “Hi ha casos en què els promotors asseguren construiran en vinyes en desús, però nosaltres hem constatat que actualment són ceps actius, en plena producció de raïm”, ha afegit.

Plaques solars  | ACN
Plaques solars | ACN

El president Xavier Lluch ha apuntat que els sis grans parcs són projectes privats que han arribat a la Generalitat després de preacords entre els propietaris de la majoria dels terrenys i els promotors. Per a Lluch, l’urbanisme “no es pot tramitar d’aquesta manera” i insisteix que la magnitud dels projectes i el seu impacte territorial justifica l’oposició mostrada pels alcaldes i pel Consell Comarcal. L’ens ha fet arribat aquest informe tècnic a la Ponència d’Energies Renovables de la Generalitat, que precisament dilluns tenia previst pronunciar-se sobre la viabilitat d’aquests sis parcs. Tot i haver passat dos dies des de la reunió, fonts d’aquest organisme han assegurat que no està previst fer pública la resolució de forma imminent. Lluch s’ha mostrat convençut que el Govern haurà tombat els sis projectes. “No crec que políticament cap Govern s’atreveixi a anar contra tota una comarca en una qüestió com aquesta”, ha asseverat, mentre ha instat l’empresa a “admetre l’error i tornar a començar amb una nova proposta”.

El president comarcal s’ha mostrat obert a estudiar altres alternatives. Ha posat com a exemple el projecte d’un altre promotor que vol construir un parc fotovoltaic de 7,5 hectàrees en què les plaques solars s’inseririen de forma permeable en unes vinyes de Gelida. Segons ha detallat Lluch, en aquest cas els plafons s’intercalarien amb les rengleres de ceps, de manera que l’impacte visual seria molt menor. “Aquests són projectes dels que sí que en podríem parlar, però de parcs de 50 hectàrees, no”, ha remarcat. Si finalment la Ponència d’Energies Renovables donés llum verda als sis grans parcs, s’iniciaria la tramitació urbanística i mediambiental per concedir el permís de construcció als promotors. En aquest recorregut administratiu, els opositors podrien recórrer de nou el projecte en la seva aprovació inicial. En conjunt, el tràmit fins aconseguir els permisos definitius es podria allargar durant prop de dos anys, segons calculen els tècnics del Consell Comarcal.

Nou comentari

Comparteix