MonPlaneta
L’aigua del Ter emprada a Barcelona va arribar al seu mínim històric el 2018
Ter Ripoll Campdevànol
El riu Ter, entre Ripoll i Campdevànol | Agència Catalana de l’Aigua

!--akiadsense-->

L’aigua del riu Ter que és derivada cap a l’àrea de Barcelona va registrar, durant el 2018, el seu mínim històric. Segons dades de l’Agència Catalana de l’Aigua, durant l’any passat es van transvasar fins a la potabilitzadora del Ter (Cardedeu) un total de 135,2 hectòmetres cúbics d’aigua, 15 menys que durant l’any 2017. Aquesta xifra, a més, és molt lluny dels volums màxims, que es van assolir els anys 2005 i el 2007 amb 213 i 203 hm3, respectivament. Aquesta reducció, que alineada amb els compromisos subscrits en la Taula del Ter, ha estat possible gràcies a un major aprofitament dels recursos de la conca del Llobregat en un any pluviomètricament favorable, especialment a les capçaleres del riu.

Així, en aplicació dels acords de la nova combinació en l’ús de les diferents fonts d’abastament disponibles, el desequilibri entre els volums embassats al Llobregat i al Ter van portar, durant la primera meitat de 2018, a l’intensificació dels cabals captats del Llobregat. Igualment, l’entrada en prealerta durant el primer trimestre de l’any va portar a l’intensificació de la producció d’aigua dessalada, disminuint així la portada d’aigua provinent del Ter.

L’Agència Catalana de l’Aigua ha estat treballant en l’assoliment de diversos compromisos acordats mitjançant la Taula del Ter per mantenir els cabals acordats en situació tant de normalitat hidrològica com de prealerta de sequera. Entre les mesures més destacades, s’han implantat noves directius d’explotació de les diverses fonts d’aigua en l’ambit del sistema Ter-Llobregat, s’ha dut a terme un primer avantprojecte per ampliar la dessalinitzadora de la Tordera, s’ha finalitzat la redacció de l’avantprojecte per rehabilitar la potabilitzadora del Ter, s’ha conclòs l’estudi per ampliar la potabilitzadora d’Abrera i a la potabilitzadora de Sant Joan Despí s’estan duent a terme les obres de separació de les dues línies de tractament. Les instal·lacions de l’àrea de Barcelona, de fet, han estat millorades constantment i, a dia d’avui, són un referent mundial.

En les darreres setmanes també s’ha signat un acord entre l’ACA i la Junta Central d’Usuaris del Baix Ter per a millorar la gestió i l’estat de l’aqüífer del Baix Ter.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa