MonPlaneta
L’aigua calenta emmagatzemada sota l’Àrtic posa en perill tot el casquet polar
  • CA
Aquesta massa d’aigua calenta sota l’oceà Àrtic posa en perill el gel de la superfície | Universitat de Yale

La capa de gel de l’oceà Àrtic no es veu amenaçada només per la fusió de les seves vores. Segons han descobert uns científics de la Universitat de Yale, als Estats Units, una massa d’aigua calenta formada a centenars de quilòmetres de distància s’ha obert pas fins l’interior de l’oceà. Actualment es troba atrapada sota la superfície però, si arriba a dalt, podria a fondre tot el casquet polar del nord del nostre planeta.

A l’article on expliquen la recerca que van dur a terme, publicat a la revista ‘Science Advances’, l’equip de Yale afirma que ha detectat un gran escalfament de l’aigua a una de les principals conques de l’oceà Àrtic, la conca del Canadà. Durant els darrers 30 anys, el seu contingut calorífic s’ha multiplicat per dos, i segons sembla l’origen d’aquesta aigua calenta és a centenares de quilòmetres, al sud, on la reducció de la capa de gel ha deixat l’aigua de la superfície més exposada a la llum del sol. Els vents de l’Àrtic, a més, estan desplaçant aquesta aigua calenta cap al nord però per sota de la superfície.

Així, els efectes del desglaç del gel del voltant del Pol Nord no només està afectant els extrems del casquet polar sinó que, sense que es vegi, està arribant a l’interior de l’oceà, gairebé al seu centre, i això pot fer que el desglaç deixi de limitar-se a l’estiu i continuï fins i tot a l’hivern. Ara mateix, tota aquesta calor es troba atrapada sota la superfície. Si aconsegueix pujar, però, seria suficient per fondre totalment la capa de gel que cobreix aquella zona del planeta durant tot l’any.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa