MonPlaneta
L’àguila daurada és una gran reguladora de la població de cabirols a l’Alt Pirineu
L'àguila daurada de l'Alt Pirineu
L’àguila daurada de l’Alt Pirineu | Generalitat de Catalunya

El primer any de col·laboració del Parc Natural de l’Alt Pirineu i la Reserva Nacional de caça de l’Alt Pallars amb el projecte Aequilibrium ja ha obtingut els primers fruits. La monitorització del primer niu d’àguila daurada (Aquila chrysaetos homeyeri) a l’Alt Pirineu, que es du a terme en col·laboració amb l’entitat Tagonius i l’Associació del Cabirol Espanyol, ha permès descobrir que aquesta espècie amenaçada té una especial predilecció per les cries de cabirol (Capreolus capreolus) a Catalunya en la seva dieta. Això posa de relleu la seva importància en la regulació de la població de cabirols al Pirineu. Es tracta de la parella estudiada que presenta una predació d’ungulats més alta a tot l’Estat espanyol. El projecte està impulsat pel Departament de Territori i Sostenibilitat i el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.

Aquest descobriment ha estat possible gràcies a l’anàlisi de més de 9.000 fotografies captades per una càmera fixa col·locada a un niu de Tírvia la passada primavera, amb el suport del grup de muntanya del Cos d’Agents Rurals, i Forestal Catalana, en el marc d’aquest projecte. Les imatges recuperades, captades al llarg de 66 jornades, mostren almenys 30 aportacions al niu de 9 espècies diferents.

Una de les més excepcionals ha estat la d’un mascle de gall fer (Tetrao urogallus). Aquest suposa el primer registre de predació d’aquesta espècie per part d’una àguila daurada a la vessant sud dels Pirineus, atès que només es tenia coneixement fins ara de la banda francesa. Així, es tracta d’un fet excepcional que no afecta negativament l’espècie, segons personal expert.

Prèviament, personal especialitzat va identificar la parella objecte de l’estudi a l’Alt Pirineu, i va fer el seguiment del seu cicle reproductiu. Això va permetre constatar el naixement d’un poll, que va ser “batejat” amb el nom de Pyrenne. L’exemplar es va anellar per a facilitar el seu seguiment.

Un cop el poll va emprendre el vol, es va poder recuperar la càmera i iniciar l’anàlisi de les fotografies. De cara a l’any vinent, la voluntat és continuar el seguiment d’aquesta espècie a l’Alt Pirineu, emprant aparells que permetin un seguiment en directe dels animals, per a agilitzar l’estudi.

L’estudi nutricional més important a la Península

El projecte Aequilibrium estudia des de finals del 2016 la importància d’espècies superdepredadores com l’àguila daurada en l’equilibri ecològic i el manteniment dels ecosistemes. Ho fa mitjançant l’anàlisi de la seva dieta en diferents punts de l’Estat espanyol i Portugal.

La població d’àguila daurada a Catalunya s’estima en una mica més de 200 individus madurs. El major nombre d’efectius es concentra en les serres prepirinenques, especialment les situades en les comarques de Lleida, l’Alta Ribagorça, els dos Pallars, la Noguera, l’Alt Urgell i el Solsonès. Al Parc Natural de l’Alt Pirineu s’estima que viuen entre 12 i 14 parelles. Entre finals del segle XX i principis del XXI el nombre d’efectius i l’àrea de distribució han augmentat, tot i que en la darrera dècada s’observa un lleuger descens.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa