MonPlaneta
L’Agència de Residus, a la trobada europea Plastic Busters contra els residus a la Mediterrània
  • CA
| COMMON Project

Els quinze socis del projecte europeu Plastic Busters MPAs, que vol mantenir la biodiversitat i preservar els ecosistemes naturals de les àrees marines costaneres protegides i consolidar els esforços realitzats contra les deixalles marines a la Mediterrània, especialment el plàstic, es reuneixen el 12 i 13 de novembre al recinte modernista de l’antic hospital de Sant Pau, a Barcelona, per intercanviar experiències i coordinar-se. L’Agència de Residus de Catalunya en forma part a través del Regional Activity Center for Sustainable Consumption and Production (SCP-RAC), juntament amb membres de vuit països de la conca mediterrània. Entre els socis hi ha representants d’universitats i centres d’investigació punters en el tema de les deixalles marines, administracions, àrees marines protegides afectades per aquest problema i ONGs que porten anys estudiant-lo i denunciant-lo.

El Projecte Plastic Busters MPAs cobreix tot el cicle de gestió de les deixalles marines a través d’un enfocament integral, multifacètic i coordinat per combatre les deixalles a les àrees protegides pelàgiques i costaneres de la Mediterrània i aconseguir uns ecosistemes saludables. La de Sant Pau serà la quarta trobada del projecte i on es faran públics els resultats de quatre expedicions realitzades aquest estiu passat a les àrees marines protegides de Zakynthos (Grècia), Cabrera (Mallorca), Arxipèlag Toscà (Itàlia) i el Santuari de Pelagos (França/Itàlia). Aquestes expedicions han servit per comprovar les metodologies de presa de mostres de deixalles marines –micro i macroplàstics– a la columna d’aigua, fons marins, platges i superfície de l’aigua i en animals i plantes marins. A més, es discutiran els propers passos a seguir per realitzar proves pilot a 10 àrees protegides on s’implementaran mesures per mitigar el problema de les deixalles marines.

L’entrada del Recinte Modernista de l’Hospital de Sant Pau | Aleix Salvans

Per garantir l’acceptació dels resultats del projecte s’elaborarà un pla de governança conjunt que permetrà a les persones i organitzacions que administren les àrees marines protegides, responsables polítics i altres parts interessades, emprendre accions coordinades i específiques contra les deixalles marines. Aprofitant la presència dels socis del projecte a Barcelona, ​​el dia 14 de novembre es reuniran amb els socis del projecte ENI CBC COMMON per alinear les actuacions que s’estan desenvolupant sobre deixalles marines a tota la conca mediterrània, consolidar la col·laboració i coordinar metodologies. D’aquesta manera, es volen establir les bases per crear unes sinergies operatives i unes dinàmiques d’intercanvis d’experiències i capitalització.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa