MonPlaneta
L’Agència Catalana de l’Aigua i el Departament de Territori tomben el Doctor Music Festival
  • CA
La directora dels serveis territorials de Territori i Sostenibilitat a Lleida, M. Dolors Tella, i el director general de Polítiques de Muntanya i del Litoral, Albert Alins | Departament de Territori i Sostenibilitat

L’Agència Catalana de l’Aigua ha emès una proposta de resolució desfavorable a la proposta presentada per la promotora del Doctor Music Festival. Com ha explicat el director general de Polítiques de Muntanya i del Litoral, Albert Alins, i la directora dels serveis territorials de Territori i Sostenibilitat a Lleida, M. Dolors Tella, “el Govern aposta pels projectes de dinamització territorial, però la proposta de la promotora encara no compleix els requisits necessaris per ajustar-se a la normativa, i per a nosaltres la seguretat de les persones és inqüestionable i fonamental”. Alins ha recordat que les ocupacions que preveia el projecte inicial per les zones d’acampada i aparcament eren “clarament incompatibles amb la llei”, sobretot amb el Reglament de domini públic hidràulic, una normativa estatal que regula la compatibilitat d’usos en espais que tenen afectacions en zona de flux preferent i zona inundable.

De totes maneres, Alins ha manifestat que “ens hem implicat des del principi en el projecte atenent la petició del territori i des de juliol de 2017 hem celebrat més d’una vintena de reunions de coordinació amb l’empresa promotora, ajuntaments i el Consell Comarcal del Pallars Sobirà”, amb la voluntat d’encabir el projecte en un indret “altament fràgil i sensible”. Tanmateix, la reforma del projecte inicial per part de la promotora “encara preveu l’ocupació de zones susceptibles de risc en una part de la zona d’acampada i la zona d’aparcament”, de manera que l’ACA, com una de les administracions actuant, ha emès una proposta de resolució desfavorable a la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, l’organisme competent per a prendre la resolució. Amb tot, Alins i Tella han assegurat que la Generalitat manté “l’esperit col·laborador”, en la línia de donar suport a iniciatives que surten del territori. De fet, des del Govern s’està treballant amb representants del territori i amb l’IDAPA, FGC i l’Agència Catalana de Turisme per endegar projectes que

desastacionalitzin l’activitat econòmica i generin riquesa al territori.

El Doctor Music Festival en una de les seves primeres edicions a Escalarre durant els anys noranta | Doctor Music

En aquest sentit, ha posat com a exemple l’inci de la licitació d’un telecadira a l’estació de muntanya d’Espot d’FGC per valor de 7 milions, o la construcció de paraallaus a l’estació d’esquí de Tavascan, que el Departament està a punt de licitar per valor de 680.000 euros. També ha recordat que la Generalitat està desenvolupant actuacions a la C-28 a la Bonaigua, per instal·lar paraallaus, per valor de 5 milions, així com altres actuacions que suposen un impuls per al territori, com la creació del Parc de les Tres Nacions, i la declaració del Parc Nacional d’Aigüestortes com a reserva Starlight. “Estem oberts i amb interès envers els projectes de referència, de dinamització, de projecció i generació de riquesa al territori; sempre ens trobaran com a aliats”, ha conclòs Alins.

L’ACA va emetre un primer informe desfavorable el passat 5 de febrer al projecte inicial de la promotora, perquè l’àmbit d’actuació del festival es trobava en zona d’influència del riu Noguera Pallaressa i els seus afluents. Concretament, feia referència a les instal·lacions relacionades amb l’activitat ludicofestiva temporal (escenaris, carpes, magatzems, zones d’acampada i aparcaments), per la vulnerabilitat de la seguretat de les persones. I és que el Sistema Nacional de Cartografia de Zones Inundables de la Demarcació de l’Ebre classifica el riu Noguera Pallaressa en el tram afectat pel festival com d’alt risc significatiu d’inundació.

Ara, aquest segon informe desfavorable, que fa referència a les modificacions presentades per la promotora, apunta que el festival continua ocupant zones inundables i de flux preferent. Així, considera que la nova proposta encara seguiria comportant aglomeració de persones en zones de risc (part de l’escenari de la Guingueta i l’escenari Esterri/Alt Àneu, així com espais públics de restauració i zones de pas, principalment). Afegeix que l’activitat segueix situada majoritàriament en zones de flux preferent i inundables, la qual cosa no garantiria la seguretat de les persones assistents.

La proposta ubica el festival en una àrea d’unes 140 hectàrees afectada pel curs del riu Noguera Pallaressa i els seus afluents, amb un aforament previst de més de 55.000 persones diàries i 15.000 places d’aparcament, entre els termes municipals d’Esterri d’Àneu, Escalarre i la Guingueta d’Àneu (Pallars Sobirà), entre el 12 al 14 de juliol.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa