MonPlaneta
L’activitat gripal comença a baixar després d’haver assolit el pic epidèmic
  • CA
Pacient a l’hospital | kc9th (Flickr)

L’activitat epidèmica de la grip a Catalunya ja va de baixada. Després d’estar una setmana a un nivell moderat en la qual va assolir el pic epidèmic amb 359,2 casos per 100.000 habitants registrats, l’activitat gripal ha començat a disminuir durant la setmana del 3 al 9 de febrer, situant-se a un nivell epidèmic baix amb 277,2 casos per 100.000 habitants, segons el Pla d’Informació de les Infeccions Respiratòries Agudes a Catalunya (PIDIRAC). Tal com explica, les taxes d’incidència més altes han estat en menors de 5 anys (amb 878,3 casos per 100.000 habitants); seguit dels menors entre 5 i 14 anys (529,7); dels adults d’entre 15 i 64 anys (138,6) i finalment dels adults majors de 64 (50,9 casos). A més, durant la setmana del 3 al 9 de febrer, s’han notificat 24 nous casos greus hospitalitzats de grip. I, des de l’inici de la temporada (a principis d’octubre), un total de 316 casos greus, el 73,4% dels quals no havia rebut la vacuna de la grip aquesta temporada.

Evolució de la grip en comparació amb temporades anteriors | CatSalut

Segons el model predictiu de la grip, es preveu que les taxes d’incidència podrien mantenir-se a nivells epidèmics entre baixos i moderats –depèn dels territoris-, durant les setmanes 7 i 8. El Servei Català de la Salut té un pla operatiu que s’adapta a les necessitats sanitàries de la ciutadania en cada moment. Per respondre a aquest augment d’activitat estacional, els centres sanitaris ja activen els seus plans de contingència, per donar resposta a la pressió assistencial de cada moment. D’aquesta manera es busca que l’atenció continuada i urgent s’ajusti millor a les necessitats assistencials específiques de les persones de cada territori, per aconseguir que la ciutadania sigui atesa en el dispositiu més adequat i garantint la millor qualitat possible. Des de fa tres anys, les millores previstes per a l’hivern s’emmarquen en el desplegament del Pla Nacional d’Urgències de Catalunya.

| Cedida

El CatSalut ha augmentat fins els 21,4 M€ la dotació per millorar l’atenció a les urgències durant el període d’hivern 2019-2020. Són 1,7 M€ més que la temporada passada. En concret, es dedicaran un total de 3,3 M€ a reforçar els equips d’atenció primària, 3,3 M€ per a l’atenció sociosanitària i 14,8 M€ per a l’atenció hospitalària. La millor manera de protegir-se i evitar la propagació de la grip però, és la vacunació i el manteniment d’unes bones pràctiques d’higiene, com rentar-se les mans de manera regular o l’ús de mocadors rebutjables. Ara bé, amb l’hivern no només arriba la grip sinó també altres patologies respiratòries, com la bronquiolitis, a més d’altres malalties víriques i infeccioses, que, en general, són molt freqüents i poden complicar-se en persones amb condicions de risc.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa