MonPlaneta
L’ACA duplicarà la capacitat de producció d’aigua dessalinitzada en els propers 15 anys
Aigua de l'aixeta
Aigua de l’aixeta | Pixabay

L’Agència Catalana de l’Aigua preveu duplicar al capacitat de producció d’aigua dessalinitzada en els propers 15 anys, i passar així dels 80 hm3/ anys actuals als 160. Es calcula que es triplicarà la capacitat de la dessalinitzadora de la Tordera fins els 80 hm3/any i es construirà una nova planta dissenyada per produir 20 hm3/any a la conca del riu Foix. Segons dades de l’agència la dessalinització i les estacions regeneradores d’aigua han produït més de 720 hm3 d’aigua entre 2005 i el 2020. D’aquesta quantitat, 220 hm3 corresponen a l’aigua de les dessalinitzadores catalanes (Tordera, a Blanes, i Llobregat, al Prat de Llobregat), mentre que els 500 hm3 restants provenen de l’aigua produïda als terciaris, les instal·lacions que serveixen per aplicar a l’aigua depurada un tractament addicional i més avançat per garantir la qualitat per altres usos).

La dessalinitzadora de la Tordera
La dessalinitzadora de la Tordera | ACA

Aquest volum d’aigua ja supera a la capacitat total dels embassaments de les conques internes, que disposen d’espai per emmagatzemar un total de 694 hm3. A més, es preveu que en 5 anys es passi dels 30 als 100 hm3 en l’ús de l’aigua regenerada i ja durant el període 2020-2021 l’ACA destinarà 13,5 MEUR per activar nous sistemes terciaris i mantenir el funcionament dels ja existents. En el marc de l’agenda verda, es preveu invertir més de 150 MEUR entre 2020 i 2035 per potenciar l’aigua regenerada. Pel que fa a l’aigua regenerada, anualment i de mitjana es produeixen més de 30 hm3 per a usos que no requereixen l’aigua potable, com els industrials, els ambientals, els agrícoles, els recreatius i els municipals.

Gota d'aigua
Gota d’aigua | Terry Vlisidis a Unsplash

El funcionament d’aquestes instal·lacions es modula a partir de l’estat dels recursos naturals, incrementant la seva producció quan es redueixen. Durant el darrer semestre del 2017 i els primers mesos del 2018, la dessalinització -juntament amb els pous de sequera- van aportar prop de 100 hm3 d’aigua quan els embassaments estaven al 43% de la seva capacitat. L’aportació d’aquest recurs va permetre, per una banda, alentir el descens de reserves naturals i, per l’altra, allunyar en el temps la possible entrada en escenaris que haurien comportat l’aplicació de restriccions per sequera. La dessalinització existeix a Catalunya des de l’any 2002, amb la posada en servei de la planta de la Tordera, amb una capacitat de producció inicial de 10 hm3/any, que va ser duplicada en el 2011 fins el 20 hm3/any. L’altra planta d’aquest tipus al és la del Llobregat, inaugurada el 2009 i amb una capacitat de producció de 60 hm3.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa