MonPlaneta
L’ACA declara l’emergència a la conca del riu Besòs per restituir la qualitat del medi
El riu Besòs al seu pas per Montornès
El riu Besòs al seu pas per Montornès | ACN

!--akiadsense-->

L’Agència Catalana de l’Aigua ha declarat l’emergència per actuar a la conca del Besòs, arran dels efectes produïts per l’extinció d’un incendi en una fàbrica ubicada a Montornès del Vallès (Vallès Oriental). Una part de l’aigua emprada per extingir el foc va arribar directament al riu Besòs, provocant un alt impacte en la fauna del riu. Des d’aquest dimecres, tècnics de l’ACA duen a terme inspeccions per avaluar l’abast dels danys i determinar l’alteració de l’aigua del riu. Per aquest motiu, durant les properes setmanes es realitzarà una campanya de presa de mostres d’aigua i de sediments per avaluar la possible afectació i fer-ne un seguiment dins a la restitució de la qualitat del medi.

Per facilitar la retirada dels peixos morts i contribuir a la recuperació de l’ecosistema, l’ACA ha declarat l’emergència i s’està coordinant amb el Consorci Besòs Tordera a fer aquestes tasques, amb la col·laboració de les ADFs i també d’empreses especialitzades per a la correcta gestió dels residus que es recullin. L’ACA està en contacte, a través del CECAT, amb municipis i operadors dels serveis del cicle de l’aigua perque prenguin mesures preventives si s’escau –en cas que hi hagi alguna captació de pous o aqüífers– per bé que l’abastament està garantit, ja que la majoria dels municipis de la zona estan connectats a Aigües Ter Llobregat i no hi ha captacions superficials en aquest tram de riu.

Els rius són entorns dinàmics i s’espera que la recuperació del tram afectat es faci de manera natural, sense poder precisar un termini exacte. Des de l’ACA, i d’acord amb el Consorci Besòs Tordera, es farà un seguiment continu de la recuperació del riu. En funció de l’evolució, s’analitzarà amb el Consorci quines mesures es poden dur a terme per a millorar l’estat del riu. El parc fluvial es mantindrà tancat com a mesura de prevenció fins que es normalitzi la situació.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa