MonPlaneta
La UB demostra que es pot predir la sequera a nivell europeu

Investigadors de la Universitat de Barcelona, del Barcelona Supercomputing Center i del Centre Comú de Recerca (JRC) de la Comissió Europea han estudiat la predictibilitat de la sequera estival a Europa. Els resultats del treball, publicats a la revista Environmental Research Letters, avalen la capacitat predictiva dels sistemes estadístics i dinàmics que hi ha actualment per preveure la sequera a Europa d’una estació a una altra, i que estan infrautilitzats.

Les prediccions climàtiques estacionals són una eina important per a la gestió de riscos. Però en alguns casos, com el de les sequeres, els sistemes existents estan infrautilitzats perquè se’n desconeix la veritable capacitat predictiva. Predir la sequera pot ser útil per gestionar, per exemple, les reserves d’aigua o l’agricultura, i també en la gestió d’incendis, ja que és possible correlacionar els dos fenòmens.

Actualment, per fer prediccions s’utilitzen sobretot dos sistemes: un de tipus empiricoestadístic, el sistema de predicció de regulació per conjunts (ensemble streamflow prediction, ESP), que es basa a reordenar dades històriques; i un altre, detipus dinàmic, que es basa en les dades de models numèrics com els del Centre Europeu de Prediccions Meteorològiques a Mitjà Termini (ECMWF). Els dos sistemes combinen observacions i previsions. Segons conclou l’estudi, “els resultats mostren que els dos sistemes tenen capacitat predictiva a quatre o cinc mesos vista”, en paraules de Marco Turco, investigador del Grup d’Anàlisi de Situacions Meteorològiques Adverses (GAMA) de la Universitat de Barcelona i primer autor del treball.

Amb dades del mes d’abril, els investigadors van fer un primer pronòstic per a l’agost següent, i van comprovar que aquests sistemes «tenen una capacitat predictiva raonable (correlacions entre 0,2 i 0,5), amb valors més alts al sud-est de la zona europea estudiada». D’altra banda, la correlació va pujant a mesura que s’acosta el mes d’agost: «Per exemple, la predicció que es fa al juny per a l’agost té una correlació de prop de 0,8», explica Turco.

Així com hi ha alguns serveis de monitorització de la sequera, com l’Observatori Europeu de la Sequera, del JRC, o el Monitor de Sequera Global SPEI, del CSIC, «no hi ha un servei operatiu de prediccions de sequera a Europa, i el nostre estudi suggereix que es podria implementar un sistema d’aquest tipus utilitzant bases de dades observades en temps gairebé real».

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa