MonPlaneta
La tortuga que va aparèixer amb ferides fa mig any a la platja de Blanes, torna al mar

!--akiadsense-->

La Xarxa de Rescat de Fauna Marina (XRFM) del Departament de Territori i Sostenibilitat ha alliberat aquest dilluns a la platja de s’Abanell de Blanes una tortuga babaua (Caretta caretta), després d’haver-la recuperat de les ferides que presentava. Els tècnics de la XRFM la van rescatar a principis de gener a la zona de Blanes, després de rebre un avís de pescadors de la zona.

Precisament, la Generalitat treballa per potenciar la col·laboració amb aquest sector en la preservació del medi marí, per establir i difondre les directrius i protocols a seguir davant la presència d’una tortuga marina en perill.

La tortuga alliberada és la tercera que es retorna al medi aquest any a tot el litoral català, després de les dues alliberades a la platja del Prat de Llobregat fa dues setmanes. Es tracta d’una espècie en perill d’extinció que representa un important bioindicador de la qualitat del medi marí.

Perill de descompressió

Immediatament després de rebre l’avís dels pescadors, tècnics de la Xarxa de Rescat de Fauna Marina es van desplaçar a la zona per conèixer sobre el terreny l’abast de les ferides. La principal amenaça de l’espècie en aquesta època de l’any prové dels efectes derivats del síndrome de descompressió, atès que s’ha demostrat que aquest rèptil pateix seqüeles similars als humans davant de canvis sobtats de pressió en sortir ràpidament a la superfície des d’aigües profundes.

La Fundació CRAM ha estat l’encarregada de tutelar la recuperació de l’animal, des del Prat de Llobregat, en virtut del conveni vigent amb la Generalitat. Ara, es retorna al lloc on va ser detectada, i es monitoritzaran els seus moviments, gràcies a un dispositiu via satèl·lit que s’ha col·locat al cos de l’animal. El projecte de seguiment d’aquesta tortuga compta amb el suport de la companyia Transmediterrània.

!--akiadsense-->

Trucar al 112

Les altes temperatures de l’aigua fan preveure postes durant les properes setmanes a Catalunya. I és que de juny a setembre és el període de reproducció de la tortuga babaua, que coincideix amb l’època de més concentració de turistes i banyistes a les platges. Per difondre entre la ciutadania els passos a seguir a l’hora de trobar-se amb una tortuga babaua, la Generalitat té en marxa una campanya informativa.

Les directrius davant d’una tortuga babaua o el rastre de niu són trucar immediatament al 112, així com no molestar l’animal, ni to tocar-lo, ni pertorbar-lo; no apropar-se a menys de 7 metres, ni fer-li fotografies amb flaix, ni trepitjar el rastre.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa