MonPlaneta
La primera femta dels nadons pot permetre saber quines al·lèrgies desenvoluparan

El contingut del primer bolquer d’un nadó pot donar molta informació sobre com serà la seva salut. En un article publicat a la revista ‘Cell Reports Medicine’, un equip d’investigadors de la Universitat de la Colúmbia Britànica (Canadà) ha demostrat que la composició del meconi –una substància verd fosc i densa que forma la primera defecació– conté pistes sobre si desenvoluparà al·lèrgies durant el seu primer any de vida. Així, un meconi menys ric apunta a més sensibilització al·lèrgica, en comparació del d’aquells que no en desenvolupen cap. El meconi, que normalment s’expulsa durant el primer dia de vida, està format de restes de materials ingerits durant el desenvolupament, de líquid amniòtic a metabòlits i cèl·lules de la pell. D’alguna manera, és una càpsula del temps que permet veure a què ha estat exposat el nadó mentre d’estava formant i, a més, és el primer aliment per als bacteris que habiten als intestins.

Per arribar a aquesta conclusió, els investigadors van analitzar mostres de meconi de cent nadons provinents d’un estudi mundial en salut de nounats, infants i mares. Així va ser com van descobrir que, com menys molècules diferents hi havia al meconi, més fàcil era que durant el primer any desenvolupessin algun tipus d’al·lèrgia. A més, també van adonar-se que la reducció en algunes d’elles tenia una relació directa amb alguns canvis en les bactèries més importants que habiten al nostre cos i que permeten el creixement i maduració de la microbiota –la flora intestinal–, que té un paper molt important en la salut i les malalties. Així doncs, sembla clar que el desenvolupament d’un sistema immunològic i d’una microbiota saludables comencen abans del naixement, i que les molècules a què està exposat el fetus són claus.

Els resultats d’aquest estudi tenen implicacions importants per als infants amb problemes de salut, és clar. Per exemple, se sap que els nadons amb al·lègies tenen molt més risc d’acabar desenvolupant asma, i ara se’ls podria iedentificar molt més aviat per mirar de posar-hi remei abans no es manifesti.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa