MonPlaneta
La Llei del Canvi Climàtic ja és una realitat
El canvi climàtic és una amenaça segons molts estudiosos | Pixabay

El Parlament de Catalunya ha aprovat la Llei del Canvi Climàtic, norma que preveu la creació d’impostos per gravar els grans vaixells, les activitats econòmiques que contaminen i que consolida la taxa a vehicles contaminants. El text, que ha tingut el suport de tots els grups excepte el PPC, que s’ha abstingut, pretén reduir el 40% de les emissions d’aquí al 2030, el 65% per al 2040 i el 100% per al 2050.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, parlava d’aquesta com d’una llei de país per “l’amplíssim consens” que ha aconseguit. “Catalunya ha acreditat que parla el mateix llenguatge que les societats més avançades en la lluita contra el canvi climàtic”, afegia.

La nova Llei del Canvi Climàtic preveu la creació de dos nous impostos que gravaran els grans vaixells i les activitats econòmiques contaminants. El Govern haurà d’aprovar els avantprojectes de llei sobre aquests dos nous tributs abans de l’1 de desembre del 2017, i haurien d’entrar en vigor el 2019.

Sobre el tribut sobre activitats econòmiques, el tipus impositiu se situarà en un valor mitjà d’uns 10 euros per tona de diòxid de carboni, que augmentarà cada dos anys fins a uns 30 euros per tona el 2025.

Gravarà refineries de petroli i de gas, indústria metal·lúrgica, cimenteres, fàbriques de vidre i paper, indústria química, adoberies, grans escorxadors i instal·lacions ramaderes, instal·lacions per a l’eliminació de residus perillosos i mines, entre d’altres. I pel que fa als grans vaixells, el tipus se situarà en els 1.000 euros per cada tona d’òxid de nitrogen. Gravarà les emissions durant les maniobres d’atracament i durant l’estada d’embarcacions al moll. La llei també consolida l’impost sobre els vehicles contaminants, que ja va ser creat en el marc dels últims pressupostos.

Els ingressos derivats d’aquests impostos s’hauran de destinar a la dotació del Fons de Canvi Climàtic, el de Patrimoni Natural i el Fons per a la Protecció de l’Ambient Atmosfèric. Aquests fons han de servir per executar polítiques i accions de mitigació i adaptació, impulsar el foment de les energies renovables, fomentar l’autoconsum elèctric i els habitatges energèticament eficients, així com la mobilitat sostenible, l’estalvi d’aigua i la modificació de processos de producció.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa