La dieta mediterrània pot protegir de la pèrdua de memòria i la demència

Menjar molt de peix, vegetals i oli d'oliva podria protegir el cervell dels disparadors de malalties com l'Alzheimer

En malalties com l’Alzheimer, les neurones moren, principalment a causa d’alguns dipòsits de proteïnes als cervells dels afectats. Aquestes proteïnes, anomenades beta-amiloides, formen plaques entre les neurones, tot i que la causa encara no se sap del cert. A més, també s’ha observat una atròfia ràpida del cervell, és a dir, una disminució del volum cerebral en les persones malaltes. Tot plegat, és clar, es manifesta en forma de pèrdua de memòria, desorientació, agitació… Segons han descobert un grup d’investigadors del Centre Alemany de Malalties Degeneratives (DZNE), i tal com han publicat a la revista ‘Neurology’, una dieta mediterrània més centrada en vegetals, llegums, fruita, cereals, peix i greixos monoinsaturats, com ara els de l’oli d’oliva, poden protegir dels dipòsits de proteïnes al cervell i de l’atròfia.

L’estudi es va fer en 512 pacients d’una edat mitjana de setanta anys: 169 no tenien problemes cognitius mentre 343 tenien un risc alt de patir Alzheimer, ja fos per símptomes detectats o per tenir parents de primer grau que havien patit la malaltia. Tots ells van omplir un qüestionari on indicaven quines porcions de 148 aliments diferents havien menjat durant els mesos anteriors. Després, els investigadors van parar atenció a l’atròfia cerebral, fent ressonàncies magnètiques per calcular el volum del cervell dels participants a l’estudi, a més de tests neuropsicològics per examinar les seves capacitats cognitives. També es van buscar alguns biomarcadors de proteïnes beta-amiloides i tau al fluir cerebroespinal de 226 dels pacients. Així és com van adonar-se que els qui tenien dietes menys saludables tenien més nivells d’aquests biomarcadors. Als tests de memòria, a més, també van treure pitjors resultats.

Escàner cerebral | iStock
Escàner cerebral | iStock

Així doncs, sembla que hi ha una relació clara entre dur una dieta mediterrània i un volum més gran de l’hipocamp, l’àrea del cervell que regula la memòria i que s’encongeix molt i molt aviat en els pacients amb Alzheimer. A continuació, els investigadors volen continuar amb aquest estudi sobre la nutrició per esbrinar quin és el mecanisme biològic darrere d’aquests resultats. Entre els seus plans, hi ha continuar examinant els participants en aquest treball durant els propers quatre o cinc anys per veure si mantenir aquesta dieta també té efectes en com envelleix el cervell amb el pas del temps.

Nou comentari