MonPlaneta
La Comissió Europea es posa d’objectiu la contaminació zero de l’aire, l’aigua i el sòl
  • CA

La Comissió Europea ha adoptat aquest dimecres el Pla d’Acció “Cap a una contaminació zero de l’aire, l’aigua i el sòl”, un dels elements fonamentals del Pacte Verd Europeu i el tema de la Setmana Verda de la UE d’enguany. El pla estableix una visió integrada de cara al 2050 —on la contaminació s’hagi reduït a uns nivells que no siguin perjudicials per la salut dels éssers vius—, així com la via que cal seguir perquè esdevingui realitat. El pla connecta tots els àmbits pertinents per combatre i prevenir la contaminació, i para especial atenció en la manera de fer servir les solucions digitals per plantar-li cara. Està previst revisar les lleis europees corresponents per detectar-hi mancances i identificar en quines instàncies cal aplicar millor la normativa. “Si volem un entorn sense substàncies tòxiques per a les persones i el planeta, cal que actuem ja. Aquest pla marcarà les línies de treball per aconseguir-ho. Els esforços d’Europa per reconstruir una economia més neta, més justa i més sostenible han de contribuir també a assolir l’objectiu de contaminació zero”, ha declarat avui el vicepresident executiu per al Pacte Verd Europeu, Frans Timmermans.

El comissari de Medi Ambient, Oceans i Pesca de la UE, Virginijus Sinkevičius
El comissari de Medi Ambient, Oceans i Pesca de la UE, Virginijus Sinkevičius

Per conduir la UE capa a la meta d’un planeta sa per a una població sana de cara al 2050, el pla d’acció estableix una sèrie d’objectius clau per al 2030 que busquen reduir la contaminació en origen, en comparació amb la situació actual. “La contaminació mediambiental és perjudicial per a la salut, especialment la dels grups més vulnerables i socialment desfavorits, i és una de les principals causes de la pèrdua de biodiversitat. Gràcies al pla d’acció per a la contaminació zero, crearem un entorn de vida saludable per als europeus, contribuirem a la recuperació resilient i donarem empenta a la transició cap a una economia neta, circular i climàticament neutra”, ha declarat també el comissari de Medi Ambient, Oceans i Pesca, Virginijus Sinkevičius.

Els objectius principals de la Comissió són:

  • millorar la qualitat de l’aire per reduir en un 55% el nombre de morts prematures per contaminació atmosfèrica.
  • millorar la qualitat de l’aigua reduint residus i deixalles de plàstic en el mar en un 50% i els microplàstics en un 30%.
  • millorar la qualitat del sòl reduint la pèrdua de nutrients i l’ús de plaguicides químics en un 50%.
  • reduir en un 25% els ecosistemes en què la contaminació atmosfèrica amenaça la biodiversitat.
  • disminuir en un 30% la proporció d’afectats crònics pel soroll dels mitjans de transport.
  • reduir de manera significativa la producció de residus i, en un 50%, les deixalles urbanes.

Juntament amb l’Estratègia en matèria de substàncies químiques per a la sostenibilitat adoptada l’any passat, el pla d’acció porta a la pràctica l’ambició de la UE d’assolir un nivell de contaminació zero en un entorn sense substàncies tòxiques. Va acompanyat dels objectius de neutralitat climàtica, salut, biodiversitat i eficiència en l’ús de recursos de la UE, i parteix d’iniciatives que ja existeixen en els àmbits de l’energia, la indústria, la mobilitat, l’alimentació, l’economia circular i l’agricultura.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa