MonPlaneta
JPMorgan invertirà 2,1 bilions d’euros en promoure el desenvolupament sostenible
  • CA

JPMorgan Chase, un dels bancs més grans dels Estats Units i del món, va anunciar aquest dijous que vol finançar o ajudar a trobar inversors per valor de 2,1 bilions d’euros (2,5 bilions de dòlars) durant els propers deu anys per tal de promoure el desenvolupament sostenible i combatre tant el canvi climàtic com la desigualtat. L’entitat financera afirma que, d’aquests diners, una mica menys de la meitat es dirigiran al desenvolupament d’energies renovables, desenvolupament de tecnologies verdes, tractament de residus, i conservació del medi ambient, en l’anunci d’inversions d’aquest tipus més gran que hi ha hagut mai per part d’una entitat bancària. Així, JPMorgan fa una passa més en el canvi de rumb de moltes de les empreses més grans del món cap a la sostenibilitat, un cop de timó que, en part, ve donat per les exigències dels accionistes que, durant els darrers anys, han arribat a amenaçar amb desinvertir si no es posaven al capdavant d’un canvi imprescindible.

Plaques solars | Wikimedia Commons
Plaques solars | Wikimedia Commons

Tot i que aquests moviments per part dels inversors han causat alguns conflictes, sembla que se n’estan sortint. Just la setmana passada, un dels grans rivals de JPMorgan als Estats Units, el Bank of America, també va anunciar una inversió d’1,25 bilions d’euros, i tant aquests dos bancs com alguns altres com Wells Fargo o Goldman Sachs s’han compromès a ser neutrals en carboni el 2050 i a que les empreses que financien també ho siguin. Això inclouria, és clar, continuar retirant el seu suport a la indústria dels combustibles fòssils que, durant els darrers anys, no només ha empitjorat la seva imatge per la seva responsabilitat amb les emissions de gasos d’efecte hivernacle sinó que, a més, està perdent competitivitat i valor en borsa davant les energètiques que aposten per les renovables. Tot i això, el cert és que JPMorgan continua invertint en combustibles fòssils: en una carta als accionistes, el seu CEO, Jamie Dimon, va afirmar que “el temps de debatre si el canvi climàtic és real va passar fa molt” però que “continuaran fent falta recursos com el petroli i el gas natural fins que hi hagi alternatives baixes en carboni comercials i assequibles” per substituïr-los.

Pous de petroli | D.P.
Pous de petroli | D.P.

Un dels aspectes més importants d’aquest anunci, però, és que JPMorgan afirma que es vol comprometre amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible, que no fan referència només al medi ambient i al canvi climàtic sinó també al benestar de les persones, mirant d’acabar amb la pobresa i la fam. En aquest sentit, l’entitat financera va anunciar que volia invertir més en comunitats necessitades, ajudant petits negocis, a aconseguir habitatges assequibles i a millorar l’educació tant en països en vies de desenvolupament com, també, a les zones més necessitades dels Estats Units.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa