MonPlaneta
JARC afirma que l’Agència de la Natura “ignora el món rural”
  • CA
Una cisterna aboca purins en un camp d'Alcarràs (Segrià)
Una cisterna aboca purins en un camp d’Alcarràs (Segrià) | Juan Barbosa

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) considera “inacceptable” que es creï una agència per la gestió dels espais protegits i la biodiversitat sense tenir en compte al territori, tant en el procés de formalització de l’organisme com en la falta de representativitat en el seu consell de direcció on, asseguren, la presència d’aquests col·lectius és merament testimonial, segons han expressat en un comunicat. El sindicat agrari preveu que el nou ens “contribuirà a augmentar en el conflicte competencial” entre el Departament d’Agricultura i el de Territori i Sostenibilitat, fet que genera inseguretat jurídica a agricultors, ramaders i forestals.

JARC considera que l’àmbit de l’Agència de la Natura de Catalunya excedeix les seves competències en temes que tenen a veure amb parcs i conservació del medi natural, i per tant, veuria més encertat que es creés una conselleria per a la gestió i protecció del medi agrícola i forestal. Des del sindicat demanen “reflexionar” al Govern i el Parlament sobre en quin departament hauria de recaure la gestió de la biodiversitat i del medi natural en general. El president de JARC, Xavier Vela, recorda que “els agricultors i ramaders són els que mantenen i conserven el territori” i afirma que necessiten “polítiques que garanteixin la seva presència al territori, en unes condicions òptimes que facin viables les seves explotacions agropecuàries”. A més, afegeix que Catalunya necessita més inversió en la gestió forestal i en la prevenció d’incendis perquè no es tornin a repetir situacions tan dramàtiques com la de la Ribera d’Ebre.

La consellera d'Agricultura en un moment de la compareixença a la Comissió d'Agricultura del Parlament
La consellera d’Agricultura, Teresa Jordà | Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació

Un dels temes cabdals que preocupa al Govern, segons afegeix JARC, és el desenvolupament de les zones rurals, “donat el seu estat de despoblament i en conseqüència d’abandonament”. En aquest sentit, l’organització alerta a la nota que “existeix un debat entre la visió urbana i agrària del territori, que dificulta solucionar les grans mancances de les zones rurals. Aquesta Agència s’ha dissenyat lluny dels paràmetres que afecten la població del camp i els professionals agraris”. L’entitat interpreta que la definició de l’actual proposició de llei deixa als ciutadans en un estat d’indefensió i “exposats a la intervenció i la fiscalització”, segons detallen al comunicat. Per aquest motiu, el sindicat considera que l’organisme s’hauria de limitar als espais Xarxa Natura 2000 i no a tot el territori català.

Segons les últimes dades oficials, a Catalunya s’ha perdut el 19% de sòl de cultiu entre els anys 1990 i 2018 i la massa forestal ocupa un 64% del territori. Vela apunta que, amb aquestes xifres, les administracions haurien d’estar més preocupades per la pèrdua de terreny agrari i del creixement sense control del medi natural amb els perills que comporta, com ara, diuen, risc d’incendis o creixement descontrolat de fauna salvatge, entre d’altres. JARC considera un error que es doni tanta prioritat a l’ús social i turístic i tan poc suport a l’ús agrícola o ramader. L’organització agrària ha recordat que en ocasions anteriors ha reivindicat que la “política de l’abandonament dels espais naturals com a forma de protecció passiva, no és encertada”. De fet, asseguren que la comunitat científica també apunta que la gestió sostenible és la millor opció.

Precisament, en una entrevista a ‘Món Planeta’ publicada fa uns dies, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, va mirar de tranquil·litzar tant els propietaris forestals com els agricultors davant d’aquestes crítiques a l’Agència, que s’han anat repetint d’ençà dels primers passos per fer-la realitat. En aquest sentit, el conseller va negar cap risc de problemes competencials entre conselleries i va afirmar que, en tot cas, l’Agència podia servir per fer més fluïda la relació entre els diversos Departament de la Generalitat que tenen atribucions en la gestió del patrimoni natural i la biodiversitat i en les activitats econòmiques relacionades.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa