MonPlaneta
La inusual plaga de cangurs que colpeja Austràlia
  • CA

La paraula plaga ens pot remetre moltes imatges al cap, però rarament seria la d’una icona de la fauna australiana. El país oceànic té una fauna peculiar i, en alguns casos, perillosa. Davant altres espècies els cangurs ens poden semblar que no són una de les seves principals amenaces. Tot i això, com publica National Geographic, les reserves australianes per conservar la fauna i la flora autòctones mostren signes de pasturatge excessiu per part dels cangurs.

Algunes parts de la ciutadania australiana feia temps que considerava al marsupial una plaga, en especial aquelles persones que treballen en el sector de l’agricultura. En aquest àmbit, ramaders i cangurs lluiten pels recursos de pastura. Si bé aquesta perspectiva des del sector agrari és compressible i natural, el concepte “plaga” no va arrelar.

Ara, però, el crit d’alarma no prové de les zones de cultiu sinó de les pròpies reserves naturals on, a través d’un estudi de la Universitat de Sydney, s’ha demostrat que la proliferació de cangurs està tenint un impacte negatiu en l’ecosistema. Segons la recerca, en les àrees dominades en excés per aquests marsupials hi ha menys espècies de plantes i els nutrients del sòl s’esgoten i es compacta, fet que fa que absorbeixi menys aigua de pluja.

Tot plegat genera un efecte dòmino. El pasturatge excessiu dels cangurs provoca menys biodiversitat de plantes, la falta de les quals significa menys aliment i menys refugis per altres animals. Però com apunten els investigadors aquesta sobrepoblació de cangurs no apareix fruit de la casualitat, no és un “boom” espontani de natalitat entre els marsupials. L’acció humana ha fet desaparèixer depredadors naturals de l’espècie, així que un cop més davant de les fitxes de dòmino que cauen consecutivament cap a un desastre hi ha mans humanes.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa