MonPlaneta
Interior recorda que l’estiu, en matèria d’incendis, només ha fet que començar
El conseller d’Interior, Miquel Buch, al centre de control de Vinebre | Quico Sallés

Després que els Bombers van donar ahir diumenge per extingit l’incendi forestal de la Ribera d’Ebre, el Departament d’Interior, amb el conseller Miquel Buch al capdavant, ha volgut agrair una vegada més la feina feta per tots els professionals que han participat a les tasques d’extinció, així com als alcaldes, alcaldesses i tots els veïns i veïnes que han contribuït en les feines de suport als afectats i als operatius. Així mateix, el màxim responsable d’Interior fa un reconeixement especial a la tasca realitzada pels mitjans de comunicació, que han ajudat a transmetre a la ciutadania l’estat en que es trobava en cada moment l’emergència. Uns mitjans que han estat claus per difondre els consells i alertes dels experts per fer front adequadament als efectes de l’onada de calor i al risc que aquesta comportava per a les persones i per al medi ambient.

Una col·laboració que ha permès salvar 15.000 hectàrees de les 20.000 que, segons els analistes, corrien risc de ser devastades pel foc el passat dimecres 26 de juny. Això, ha estat possible gràcies al treball conjunt desenvolupat pels bombers catalans, amb els suports rebuts dels bombers valencians, aragonesos, de Castella-La Mancha, els militars espanyols, els Agents Rurals, les ADF i les BRIF, que van estar lluitant contra el foc. Interior també recorda i agraeix l’oferiment de suport efectuat pels governs andalús, extremeny i murcià. Una lluita directa contra el foc que no hagués estat possible sense el suport dels Mossos d’Esquadra, Guàrdia Civil, Protecció Civil, SEM, Creu Roja i Servei Català de Trànsit, que han garantit la seguretat, la salut i el subministrament dels serveis bàsics dels operatius i dels veïns i veïnes afectats. La durada de l’incendi, 11 dies, la potencialitat del mateix i la simultaneïtat d’altres incendis en el mateix període de temps, posa de manifest la bona feina realitzada pel cos de bombers.

L’incendi de la Ribera d’Ebre | Jordi Borràs

El Departament d’Interior, però, tot i que l’episodi de calor ja ha finalitzat i que les pluges puguin donar uns dies de treva, continua fent una crida a la ciutadania a no baixar la guàrdia i a ser prudent en qualsevol activitat a l’aire lliure. L’estat de sequera que pateixen els boscos fan preveure un estiu d’alt risc d’incendis forestals. Un risc que des de l’administració afirmen que s’afrontarà amb l’aplicació dels plans d’emergència corresponents i la resposta professional dels cossos operatius, però que requerirà també de conscienciació i implicació per part de la ciutadania. Tal i com el conseller Buch ha expressat públicament en nombroses ocasions, els bombers necessiten els recursos necessaris per a fer front al foc, i Interior afirma que s’estan impulsant iniciatives per revertir la difícil situació en la que es trobava el cos per la no implementació, per falta d’assignació pressupostària, del Pla Estratègic pels Bombers de la Generalitat aprovat el 2016.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa