MonPlaneta
Els incendis a Austràlia han destruït el 80% de l’hàbitat dels koales
  • CA
Un koala adult amb la seva cria a l’esquena | Wikimedia Commons

Els koales, un dels animals més representatius de la fauna australiana, podrien haver quedat funcionalment extingits després que els darrers episodis de grans incendis forestals a l’illa hagin causat la mort de més d’un miler d’exemplars i destruït el 80% de les àrees on viuen, segons informa la revista ‘Forbes’. La presidenta de la Fundació Australiana del Koala, Deborah Tabart, ha estat l’encarregada de fer públiques aquestes xifres, que han fet que alguns experts considerin que l’espècie és al límit de la desaparició.

El concepte “funcionalment extingit” fa referència a quan la població d’una espècie es redueix tant que no compleixen cap paper notable als ecosistemes on viuen i, a més, la població deixa de ser viable. Tot i que poden continuar reproduint-se, el número d’exemplars és tan baix que la supervivència a llarg termini es dificulta molt per raons genètiques i fa que la població sigui molt més vulnerable a les malalties, que podrien eliminar-la per complet. A més, en el cas d’aquests incendis, la quantitat d’arbres d’eucaliptus que s’han cremat han deixat els koales amb molt poques fonts d’aliment, i durant el temps que poden trigar a tornar a créixer molts dels supervivents dels focs podrien morir de gana.

La revista ‘Forbes’ afirma que s’estan fent crides al govern australià perquè aprovi la Llei de Protecció del Koala, que va ser redactada el 2016 però que no es va acabar de convertir en realitat. Aquesta llei faria que l’administració treballés per protegir els hàbitats i els arbres que els koales necessiten per sobreviure i, a més, posaria recursos per eliminar-ne la caça. Mentrestant, l’Hospital de Koales de Port Macquarie ha començat a recollir fons per ajudar a tractar els koales ferits i aconseguir que es recuperin i puguin tornar a la vida salvatge. De moment, s’han recollit més d’1,2 milions d’euros de més de 30.000 donants, quan la seva intenció inicial era aconseguir uns 22.000€. A més de a les cures que necessitin, els diners recollits es faran servir per construir abeuradors per a koales a les àrees afectades pels focs i per crear un refugi per a aquells que hagin patit cremades i ajudar-los a recuperar-se en un entorn ideal.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa