MonPlaneta
Impulsen la BCN Health Booster per ajudar empreses biotecnològiques

El Parc Científic de Barcelona (PCB) de la Universitat de Barcelona (UB) i l’Ajuntament de Barcelona llancen BCN Health Booster, un programa d’acceleració per impulsar empreses emergents amb un projecte de negoci innovador dins l’àmbit de la salut, que rep l’acompanyament de Barcelona Activa i amb el suport empresarial de Biocat. En el marc d’aquesta iniciativa, onze projectes empresarials de recent creació accediran durant tres anys a un laboratori del PCB i rebran formació, mentoratge i assessorament gratuïts de la mà de mentors i experts en àrees estratègiques com gestió d’equips, màrqueting i comercialització, dret mercantil, finançament i internacionalització. El programa també proporciona activitats de ‘networking’ que promouen la interacció amb les més de 100 entitats membres de la Comunitat PCB i xarxes nacionals i internacionals de la mà de Biocat; accés a equipament científic i infraestructures d’última generació del PCB; a fi de beneficiar-se d’un ecosistema que contribueix activament al creixement del seu negoci.

Eixos estratègics del programa

Podran accedir a l’acceleradora BCN Health Booster les empreses amb menys de 5 anys de la seva constitució que desenvolupin productes farmacèutics, biotecnològics o dispositius mèdics, així com empreses de serveis adreçades al sector salut que requereixin l’ús d’un laboratori per realitzar la seva activitat. Un comitè de persones expertes avaluarà les candidatures segons els criteris següents: viabilitat tècnica i econòmica, equip promotor i impacte social del projecte emprenedor, tot prioritzant les spin-off de centres de recerca públics, hospitals i universitats. Per accelerar els projectes emprenedors, el programa s’articula al voltant de dos pilars: accés bonificat a espai de laboratori al Parc Científic de Barcelona i accés gratuït a un programa d’acompanyament empresarial. Pel que fa al primer, el Parc posa a disposició del programa 527 metres quadrats a l’edifici Clúster II, on les onze empreses seleccionades podran accedir a un laboratori d’ús exclusiu o en modalitat de coworking, a partir de l’1 de desembre de 2021. Els lloguers i serveis generals seran bonificats pel Parc durant tres anys. La subvenció serà d’un 70% el primer any; d’un 45%, el segon; i d’un 20%, el tercer. Pel que fa al segon pilar, les empreses accediran a un programa d’acompanyament empresarial de Biocat durant els tres anys, totalment adaptat a les necessitats o reptes que afronti cadascuna durant aquest període, que inclourà mentoria i consultoria personalitzada; formació i assessorament en matèria d’accés al finançament, com ara l’elaboració del pitch training, l’one-pager i el brochure, i la participació als programes Health&Bio Team Dating i Investment Readiness Series (TIRS), organitzats per Biocat.

Parc Científic de Barcelona  | Quim Roser
Parc Científic de Barcelona | Quim Roser

L’acceleradora, en xifres

La subvenció del projecte per part de l’Ajuntament de Barcelona és de 468.936 euros, dels quals 343.240 es destinaran a subvencionar parcialment els lloguers dels laboratoris i 125.696 es destinaran a finançar el programa de suport empresarial de Biocat. Per tal d’adequar els nous laboratoris a l’edifici Clúster II, el Parc Científic de Barcelona destinarà 685.334 euros. La data límit per presentar les candidatures és el 17 de setembre de 2021 “Empreses referents del sector salut de Catalunya com Stat-Diagnostica, Greenaltech, SomBiotech, Oryzon Genomics i Enantia entre moltes d’altres, van participar en bioincubadores passades del Parc. Esperem que en aquesta nova acceleradora s’impulsin nous projectes que siguin referents d’aquí pocs anys”, explica Maria Terrades, directora del Parc Científic de Barcelona.

El president de Barcelona Activa i primer tinent d’alcaldia d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda, Jaume Collboni, ha subratllat: “Veiem en aquest projecte de col·laboració amb diversos ens de referència científica una oportunitat per retenir el talent d’aquest sector a la ciutat. Celebrem l’ampliació de laboratoris que faran que més projectes emprenedors i de necessitat es facin i es projectin des de Barcelona. La ciència i la salut són prioritàries a la vida i volem ser a primera línia de projectes tant valuosos de present i de futur”. Collboni ha recordat que “les ciències de la vida representen el 7,3% del PIB i ocupen ara mateix al voltant de 230.000 persones. El model de creixement de les ciències de la vida i la salut es basa en l’excel·lència, l’educació, la innovació i l’emprenedoria. Per això, el full de ruta de l’Ajuntament, Barcelona Green Deal, aposta per donar suport en tots aquests àmbits, permetent que el talent emprenedor, científic i universitari desenvolupin tot el seu potencial a la ciutat”.

Segons el tinent d’alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat de l’Ajuntament de Barcelona, Joan Subirats, “aquest projecte concreta un objectiu important del Pla Barcelona Ciència, que és impulsar la transferència de coneixement i tecnologia des del món de la recerca cap a l’activitat econòmica. Des de l’Ajuntament, es connecta la ciència amb la cultura i l’educació, amb activitats com la Biennal Ciutat i Ciència o els projectes STEAM a les escoles, però també cal fer de la ciència el motor d’un nou model econòmic més resilient i sostenible, i que generi més benestar per la ciutadania”.

La directora d’innovació de Biocat, Núria Martí, ha reconegut que “aquesta iniciativa aportarà a les start-ups eines, coneixement, acompanyament personalitzat i accés a inversors internacionals per a impulsar el seu desenvolupament empresarial i accelerar la seva arribada al mercat. Totes aquestes activitats són estratègiques dins la missió de Biocat de maximitzar l’impacte econòmic i social de la BioRegió”

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa