MonPlaneta
Els impactes del canvi climàtic s’estan “accelerant”
  • CA
Seu de les Nacions Unides a Nova York | maxpixel (CC)

Coincidint amb l’inici de la cimera pel clima que té lloc a la seu de les Nacions Unides a Nova York (Estats Units), l’Organització Meteorològica Mundial ha fet públic un informe on assegura que els impactes del canvi climàtic s’estan “accelerant”. Al document, que ajunta les darreres dades obtingudes sobre les causes i els efectes que està tenint l’escalfament del nostre planeta durant els darrers anys, es destaca, per exemple, que el període 2014-2019 és el més càlid de què hi ha registres, que les emissions de diòxid de carboni a l’atmosfera han batut rècords i que la pujada del nivell del mar ha incrementat notablement el seu ritme. Per totes aquestes raons, l’OMM conclou que els esforços per reduir les emissions s’han d’intensificar molt i de manera immediata.

Entrant en dades més concretes, l’informe afirma que, si la temperatura global havia pujat 1,1ºC des de 1850, només entre els anys 2011 i 2015 va pujar 0,2ºC a causa de les enormes emissions de CO2 a l’atmosfera, però això no és el pitjor: entre 2015 i 2019, les emissions van ser un 20% superiors a les dels cinc anys anteriors. Tot això, és clar, té un impacte directe en la pujada del nivell del mar, ja que l’augment de la temperatura no només fon les grans masses de gel del món sinó que també fa que el volum de l’aigua augmenti. De fet, més del 90% de l’excés de calor causat pel canvi climàtic ha anat a parar a les aigües. Així, des de 1993 el mar ha anat pujant uns 3,2mm per any. Entre 2014 i 2019, però, ho ha fet uns 5mm anuals, i la mitjana de la dècada 2007-2016 va ser de 4mm/any. Alguns dels efectes més brutals de la situació actual han estat les modificacions en les capes de gel de l’Antàrtida i Grenlàndia però també les catàstrofes humanitàries a indrets com les Bahames i Moçambic a causa de la pujada del nivell del mar i els fenòmens meteorològics extrems que, en el futur, continuaran augmentant.

António Guterres | Europa Press

La situació, amb nivells diferents, és la mateixa a tot el planeta, que sembla que ha entrat en un camí molt perillós. És per això que l’Organització Meteorològica Mundial ha fet públic el seu informe aquest dilluns, per aprofitar la cimera de Nacions Unides sobre el canvi climàtic, que reunirà líders de tot el món, per recordar-los la importància de prendre accions dràstiques i immediates. Segons el mateix secretari general de l’ONU, Antonio Guterres, ell mateix ha dit als líders mundials “que no vinguin amb discursos bonics sinó amb compromisos concrets”. Per al líder de les Nacions Unides, “la gent vol solucions, compromisos i acció. Espero que hi haurà l’anunci d’un bon número de plans amb sentit que redueixin dramàticament les emissions durant la propera dècada, i per aconseguir la neutralitat en carboni el 2050”.

Tot i que països que contribueixen tant al canvi climàtic com la Xina i l’Índia participaran a la trobada, com també ho faran França, Alemanya o el Regne Unit, el cert és que altres països han declinat prendre’n part per diverses raons relacionades, essencialment, amb reticències d’alguns estats en la reducció d’emissions, tot i que el negacionisme del canvi climàtic continua tenint un paper important. Així, si el Japó i Austràlia s’han retirat per les pressions contra l’ús del carbó per a la generació d’energia, l’Aràbia Saudita ho ha fet per la seva enorme dependència econòmica del petroli i els Estats Units i el Brasil, per tenir uns líders que continuen negant que estigui passant res i que, en el cas del brasiler Bolsonaro, ha relaxat la protecció de l’Amazones. Tot i això, i malgrat l’èxit que pugui tenir la trobada, el cert és que la majoria d’estats del món tenen clar que cal prendre mesures immediates i que, com més tard es prenguin, més difícils seran.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa