MonPlaneta
Imatges espectaculars de la galàxia espiral NGC 3981
La galàxia NGC 3981 | ESO

El FORS2, un instrument òptic muntat al Very Large Telescope (Telescopi Molt Gran) de l’Observatori Austral Europeu ha aconseguit capturar la galàxia espiral NGC 3981 en tot el seu esplendor. La fotografia va ser feta durant el Programa Gemmes Còsmiques de l’observatori i mostra la bellesa dels cels de l’hemisferi sud. A la fotografia, es pot veure la galàxia, situada a la constel·lació de la Copa, suspesa enmig de l’espai, i va ser capturada el maig de 2018 des de l’Observatori de Paranal, a Xile.

La mirada sensible del FORS2 mostra els braços espirals de la galàxia NGC 3981, plens de pols estelar i regions de formació d’estrelles, i un disc ple d’estels joves i molt calents. La galàxia es troba inclinada cap a la terra, i per això és possible veure’n directament el centre, molt brillant i que conté un forat negre supermassiu. L’estructura exterior en espiral de la galàxia també es pot veure clarament, i se suposa que és causada per la influència gravitacional d’una trobada passada amb una altra galàxia.

A una distància aproximada de 65 milions d’anys llum de la Terra, forma part del grup del Crater, dins el Supercluster de Virgo de què la nostra galàxia, la Via Làctia, també forma part. La galàxia NGC 3981, però, no és l’únic element interessant de la imatge. A sobre de la galàxia, una línia de colors blau, verd i vermell mostra el pas d’un asteroide i, alhora, el procés de tres exposicions que fa servir el FORS2 per oferir-nos aquestes espectaculars imatges de l’espai.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa