MonPlaneta
Identifiquen nous minerals que emmagatzemen CO2
Hidrotalcita
Hidrotalcita | iRocks (CC)

!--akiadsense-->

Una investigació recent confirma que hi ha més minerals que no es pensava que capturen i emmagatzemen carboni. Segons afirmen els seus responsables, un equip de geòlegs de la Universitat d’Alberta (Canadà), aquests minerals, que formen part del grup de les hidrotalcites, són els primers no pertanyents a la família dels carbonats de què s’ha comprovat que capturen CO2 atmosfèric als residus miners, un pas molt important en una societat que busca àvidament maneres de reduir les seves emissions de carboni i combate el canvi climàtic.

Tal i com expliquen a l’article que han publicat a la revista ‘International Journal of Greenhouse Gas Control’, les hidrotalcites són minerals que contenen hidròxids dobles i que, a les deixies minerals de l’activitat minera, poden capturar CO2 a més profunditat, on els carbonats ni tan sols es poden formar. Les deixies es composen de les restes dels processos de concentració i rentat dels minerals a les explotacions mineres, i són barreges tòxiques de terra, minerals, aigua i roques. Exposades a l’aire lliure i a la pluja, aquestes deixies reaccionen i formen nous minerals com aquests hidròxids, capaços d’emmagatzemar diòxid de carboni de l’atmosfera. La recerca dels geòlegs d’Alberta destaca el potencial de millorar la captura de carboni a una profunditat d’entre un i dos metres de la superfície de les deixies.

La captura i emmagatzematge de diòxid de carboni en minerals és un camp d’estudi que està rebent molta atenció, tant per part de les institucions com de la indústria. En el cas d’aquest descobriment, revela el potencial que tenen els residus miners per capturar carboni, una peça més del trencaclosques en un moment on es comença a veure clar que la reducció d’emissions no serà suficient per frenar el canvi climàtic i que, per tant, calen formes de retirar carboni de l’atmosfera i, aixi, impedir que el planeta es continuï escalfant al ritme que ho ha fet fins ara.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa