MonPlaneta
Identifiquen les microalgues com una font neta per produir hidrogen i metà

Científica de la Universitat de Monash han desenvolupat un nou mètode per produir hidrogen i metà basat en la gasificació per volatització instantània reactiva (RFV) en microalgues. Segons exposa la institució en un comunicat, aquesta és una de les formes més netes de produir energia, ja que la producció de gasos d’efecte hivernacle amb aquesta tècnica es redueix en un 36% en comparació amb altres técniques.

Aquestes xifres podrien reduir-se encara més afegint en la producció d’hidrogen altres possessos addicionals d’energies renovables les emissions de carboni podrien caure fins al 87%, segons els investigadors.

L’equip que ha descobert que les microalgues podien ser la base per crear hidrogen té una llarga experiència en la tècnica de la gasificació RFV, la qual és un procés de químic que utilitza oxigen i vapor per convertir matèries com la biomassa en gasos. “L’hidrogen i el metà són fonts netes de combustible i síntesi química verda només si es produeixen a partir de recursos renovables. En l’actualitat, el 96% de l’hidrogen i tot el metà es produeixen utilitzant recursos no renovables“, va dir el professor associat Akshat Tanksale de la Universitat de Monash.

Amb l’ús de microalgues aquesta problemàtica arribaria a la seva fi, ja que com els investigadors asseguren aquestes són una gran opció per la seva eficiència de fixació del diòxid de carboni, la seva taxa de creixement, l’eficiència fotosintètica i la facilitat per créixer tant en aigües salobres com en terres no adaptades pel cultiu.

Amb tots els seus avantatges les microalgues suposaven un gran inconvenient que les han aparat fins ara del mercat: els costos d’assecar-les per fabricar combustible. Fent servir la gasificació RFV que proposen els investigadors de Monsah aquest inconvenient desapareix gràcies a les altes temperatures en les quals es duu a terme la tècnica.

Els investigadors estan convençuts que aquesta troballa obre la porta a un nou camí per reduir la dependència dels combustibles fòssils i reduir les emissions de carboni.

Una aposta global

L’hidrogen es postula com una alternativa a diferents llocs del planeta com a Catalunya on recentment el Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre s’han començat a moure per transformar la demarcació durant la dècada vinent des del punt de vista industrial i social. La revolució passa per l’hidrogen verd, l’aposta de la Comissió Europea per avançar cap a la neutralitat climàtica l’any 2050. Un centenar d’institucions ja s’han unit al voltant de la Plataforma Hidrogen Verd Catalunya Sud, que lidera la Universitat Rovira i Virgili (URV).

L’objectiu és captar diners dels fons Next Generation EU per convertir la regió en una Vall de l’Hidrogen. Això ha de permetre renovar la indústria petroquímica, mantenir milers de llocs de treball i assegurar la transició energètica un cop s’acabi la vida útil de les centrals nuclears.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa