MonPlaneta
Identifiquen l’afectació cerebral que prediu l’apatia en els pacients de Huntington
  • CA

L’atròfia d’una regió concreta del còrtex cerebral està relacionada amb l’aparició d’apatia en pacients de Huntington, una malaltia neurodegenerativa que afecta la funció motora i cognitiva. Així ho descriu un treball de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), publicat a ‘Movement Disorders’. Aquest descobriment permet predir la severitat i rapidesa en que l’apatia es desenvoluparà i suposa una nova eina de classificació dels pacients en funció del seu perfil que en definirà l’evolució de la malaltia. Els investigadors han estudiat a través de ressonàncies magnètiques del cervell possibles regions afectades que determinessin l’aparició d’apatia. L’estudi ha comptat amb 31 dones i 14 homes afectats per Huntington. Aquests han estat sotmesos a diverses ressonàncies al llarg del temps i els resultats s’han creuat amb l’aparició de característiques neuropsiquiàtriques, com l’apatia.

La investigadora principal del grup de Cognició i Plasticitat Cerebral de l’IDIBELl, la doctora Estela Càmara, ha explicat que han observat una clara relació entre l’apatia i l’afectació de la regió del còrtex cerebral implicada en la iniciació de les accions. “A una major atrofia d’aquesta regió, major era la severitat i rapidesa en que aquests pacients acabaven desenvolupant l’apatia”, explica. La vulnerabilitat d’aquesta regió cerebral es pot detectar en els punts inicials, abans de l’aparició de l’apatia, i això pot permetre predir la severitat i progressió d’aquest tret neuropsiquiàtric, concreta.

La primera firmant del treball, Audrey E. De Paepe, afegeix que l’apatia és la característica neuropsiquiàtrica més comuna entre els malalts de Huntington i afecta de manera significativa a la qualitat de vida dels pacients i dels cuidadors. A més, està lligada al deteriorament cognitiu dels pacients, motiu pel qual l’atrofia d’aquesta regió del còrtex “també podria ser un bon indicador del tipus d’evolució que tindrà un pacient en concret”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa