MonPlaneta
Un iceberg quinze cops més gran que Barcelona es trencarà de l’Antàrtida de manera “imminent”

A la Barrera de Gel de Brunt, al nord de l’Antàrtida, un iceberg quinze vegades més gran que la ciutat de Barcelona és a punt de separar-se del continent, segons informa la cadena nord-americana NBC citant científics de la British Antarctic Survey, que segueixen el creixement d’una gran esquerda que ha avançat molt durant els darrers mesos. Durant el mes passat, però, el trencament s’ha accelerat fins a avançar més de 200 metres en direcció nord, on es podria ajuntar amb una altra gran esquerda -l’anomenada Esquerda de Halloween- i alliberaria una massa de gel de gairebé 170.000 hectàrees de superfície.

Segons Dominic Hodgson, un científic de la BSA que controla la barrera de gel via satèl·lit, el trencament és “geològicament imminent”, tot i que reconeix que no està segur de “si passarà la setmana que ve o d’aquí un mes”. En qualsevol cas, afirma, la institució britànica l’estpa “seguint amb atenció”. De fet, explica, “és una de les barreres de gel monitoritzades més intensament de tota l’Antàrtida. És força interessant -com un experiment científic en temps real”.

Tot i la reducció de les masses de gel de l’Antàrtida a causa del canvi climàtic ha estat comprovada repetidament, la relació del trencament d’aquest iceberg amb l’escalfament global no és tan clar: “És part del que fan les barreres de gel -avancen, es trenca un gran iceberg, es retiren i tornen a avançar”, explica a la NBC Christopher Shuman, un investigador de la NASA, que afegeix que “hi ha estudis publicats que mostren que hi ha barreres de gel que s’estan aprimant” però que, tot i que “reben neu per sobre, estan sent escalfades i foses per sota, cosa que passa quan les aigües al voltant de l’Antàrtida es tornen més càlides”. A més, hi ha altres factors, com els canvis en l’eix de rotació de la Terra, que tindran una influència cabdal en el futur del continent glaçat.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: jordi a abril 04, 2019 | 13:29
    jordi abril 04, 2019 | 13:29
    Mientras tengamos nuestra republiqueta nos de igual

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa