MonPlaneta
Un iceberg gegantí a l’Antàrtida s’està movent
Esquerda gegant al gel de l'Antàrtida
Esquerda gegant al gel de l’Antàrtida | Russia News Now

!--akiadsense-->

L’iceberg identificat com a A-68, un dels més grans que s’han registrat mai, s’està començant a moure. Després de separar-se de l’Antàrtida fa una mica més d’un any, el bloc de gel, d’un bilió (1.000.000.000.000) de tones de pes, 150 quilòmetres de llarg i 55 d’ample, s’havia anat movent molt poc, però ara el seu costat sud s’ha girat gairebé 90º, cosa que indica que ha estat atrapat pels corrents oceànics. L’estiu austral, que és a punt de començar, podria precipitar l’inici del seu desplaçament cap al nord. Els vents han tingut un paper molt important en aquest moviment, ja que han empès la part sud de l’iceberg i l’han fet girar en direcció al mar de Weddell, on pot començar a allunyar-se i arribar a aigües més càlides.

Durant aquest procés, s’han desprès dos grans fragments, un dels quals és prou voluminós com per haver rebut la seva pròpia designació (A-68b) a la llista d’icebergs gegants que elabora el Centre Nacional del Gel dels Estats Units que, a més, ha inclòs l’iceberg original al sisè lloc de la llista dels més grans que s’han registrat mai. Les previsions són que els icebergs aniran a parar a una de les quatre grans “autopistes” on aquests grans blocs de gel són transportats pels corrents marins cada cop més ll’uny de l’Antàrtida, en direcció a l’Atlàntic Sud, en un procés que encara pot durar uns quants anys més.

La cadena pública britànica BBC, al seu article parlant d’aquest fet, ha inclòs imatges que mostren quin ha estat el desplaçament de l’iceberg durant els darrers mesos.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa