MonPlaneta
Un iceberg el doble de gran que el territori metropolità es desprèn a l’Antàrtida
Imatge del iceberg A-74
Imatge del iceberg A-74 | ESA

Fa anys que es monitora la situació de les diverses esquerdes de la plataforma de gel Brunt a l’Antàrtida, d’uns 150 m de gruix. La plataforma fa temps que manifesta esquerdes que s’expandeixen ràpidament i debiliten la seva superfície. Són aquestes mateixes esquerdes les responsables del despreniment del gegantesc iceberg que de més de 1200 km2, aproximadament dues vegades la superfície de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. El moment ha estat captat per un satèl·lit de l’Agència Espacial Europea (ESA, en les xifres en angles), segons ha publicat National Geographic.

Fonts de l’ESA reconeixen que es pronosticava que aquesta ruptura del gel acabaria de produir-se, però així i tot és impressionant. Hi ha un evident perill en el fet de tenir un iceberg gegant a la deriva, fet que obliga els experts a fer-ne un seguiment meticulós. Organitzacions com la British Antarctic Survey està duent a terme aquesta tasca des de fa temps, fet que els ha fet ser testimonis de l’evolució del despreniment.

[youtube]QZ1URCgIxUM[/youtube]

L’iceberg que solca les aigües antàrtiques encara no ha estat batejat, informalment se l’anomena A-74. La situació de la gegantina placa de gel està en el punt de mira de tota mena d’entitats, ja que en les pròximes setmanes i mesos podria ser arrossegada pels corrents marins i xocar amb el sud de la plataforma de Brunt provocant encara més destrosses.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa