MonPlaneta
Un iceberg de 315.000 milions de tones de pes se separa de l’Antàrtida

La barrera de gel Amery, a l’Antàrtida, ha alliberat l’iceberg més gran de les darreres cinc dècades. Batejat com a D28, ocupa una superfície de més de 1.600 quilòmetres quadrats i té un gruix de poc més de 200 metres, cosa que fa que se li atribueixi una massa aproximada de 315.000 milions de tones. La seva mida és tan gran que serà monitoritzat i seguit perquè, en el futur, podria resultar un perill per al trànsit marítim.

Els científics feia temps que esperaven que s’alliberés. La barrera de gel Amery, la tercera més gran de l’Antàrtida, és un punt de drenatge molt important per tota la zona oriental del continent, l’extensió flotant d’un gran número de glaceres que llisquen de terra endins cap al mar i que, creant icebergs, manté l’equilibri, ja que compensa la quantitat de neu que es diposita durant l’any. Tot i que no s’esperaven que l’iceberg aparegués exactament al lloc on ho ha fet, el fenomen és perfectament atribuïble a l’equilibri natural de la regió i, per tant, no té cap relació aparent amb el canvi climàtic. El volum de gel de la barrera, de fet, es manté aproximadament estable i, per tant, no preocupa als científics.

Pel que fa a D28, sembla que els corrents de la costa i els vents l’acabaran duent en direcció oest, i d’allà vagarà durant forces anys mentre es va trencant i fonent-se lentament.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa