MonPlaneta
Una IA portàtil pot detectar la tos i generar dades útils sobre la grip o la COVID-19
  • CA
FluSense | Universitat de Massachusetts – Amherst

Un aparell de vigilància portàtil amb intel·ligència artificial, anomenat FluSense, és capaç de detectar la tos i la quantitat de gent que té al voltant en temps real i analitzar aquestes dades perfer estimacions i projeccions de la propagació de malalties com la grip o la COVID-19. Així ho ha explicat a la revista ‘Proceedings of the Association for Computing Machinery on Interactive, Mobile, Wearable and Ubiquitous Technologies’ l’equip responsable del seu desenvolupament a la Universitat de Massachusetts – Amherst, als Estats Units. Aquesta nova plataforma, dissenyada per a hospitals, sales d’espera de centres mèdics o grans espais públics, podria ser una eina molt útil a l’hora de fer el seguiment d’infeccions d’aquest tipus i fer prediccions i prendre mesures a temps, salvant moltíssimes vides.

FluSense processa les dades d’un visor termal i una matriu de micròfons de baix cost a través d’una Raspberry Pi -un ordinador de placa simple- i el seu motor d’intel·ligència artificial, guardats en una capsa de la mida d’un diccionari. Sense guardar cap informació personal, com imatges o converses identificables, el programa classifica les dades, identificant i comptant les persones i els sons que han emès. Les proves es van fer a quatre sales d’espera de centres sanitaris de la mateixa universitat entre desembre de 2018 i juliol de 2019, on es van enregistrar i analitzar més de 350.000 imatges i 21 milions de mostres d’àudio.

Tos | Cedida

Els resultats van demostrar que l’aparell podia predir la taxa de malalts que passaven diàriament per la universitat amb malalties semblants a la grip. Així, FluSense podria ser molt útil per aportar informació útil i valuosa sobre la simptomatologia dels pacients dels hospitals, començant a elaborar prediccions i estadístiques força fidels fins i tot abans del diagnòstic oficial i permetent agafar una mica d’avantatge a les malalties pel que fa a preparació logística, per exempe. Si aquests aparells es fessin servir en llocs públics encara es podria recollir més dades amb més antel·làció i, per tant, estar més preparats davant de la propagació d’una malaltia amb símptomes com ara la tos. Aquest és, precisament, el proper pas que volen fer els desenvolupadors de la tecnologia per acabar de demostrar la seva validesa i utilitat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa