MonPlaneta
El Hubble captura una imatge espectacular de la col·lisió de dues galàxies
  • CA

A la constel·lació d’Heracles, aproximadament a 230 milions d’anys-llum de la Terra, hi ha dues galàxies que estan col·lisionant i que es coneixen conjuntament com a NGC 6052. El primer a veure-les des del nostre planeta va ser William Herschel, el 1784, i durant molt de temps es va pensar que era una sola galàxia irregular, ja que se’n podia veure la forma però no prou com per comprovar que, en realitat, eren dues galàxies. Ara, la Wide Field Camera 3 del Telescopi Espacial Hubble de la NASA i l’Agència Espacial Europea ens porta aquesta imatge espectacular de com totes dues s’estan fusionant.

Fa molt de temps -com a mínim el que ha trigat la seva llum a arribar-nos- que la gravetat va ajuntar aquestes dues galàxies, barrejant-les en un esdeveniment caòtic i potencialment violent. Les estrelles de totes dues comencen a seguir trajectòries noves a causa de les enormes interaccions entre les gravetats dels objectes que la formen. Els xocs entre estrelles, però, són molt poc habituals, ja que les distàncies entre estrelles són molt grans.

Finalment, les dues galàxies s’acabaran estabilitzant i formant-ne una de nova, com passarà quan la nostra, la Via Làctia, col·lisioni amb la galàxia d’Andròmeda d’aquí 4.000 milions d’anys o, encara abans, quan es fusioni amb el Gran Núvol de Magalhaes.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa