MonPlaneta
Habiliten tres visors per comprovar l’extensió dels danys de la borrasca Glòria
  • CA
El delta de l’Ebre abans i després de la tempesta Glòria | Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya

L’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya ha habilitat tres visors diferents per comprovar el danys ocasionats pel pas de la borrasca Gloria els passats dies 22 i 23 de gener, fent servir imatges elaborades amb diversos tipus de tecnologia. Per tal de facilitar la consulta, tots tres visors són accessibles des del mateix enllaç. Són eines que volen facilitar a les diverses administracions l’avaluació dels desperfectes i també donar a conèixer a la ciutadania les afectacions d’aquests fenòmens naturals, de manera senzilla i visual. Així, s’han generat imatges a partir de vols fotogramètricsper cobrir el Delta de l’Ebre –amb una mida de píxel de 15 centímetres-, el Fluvià, la Tordera, el Ter i la línia de la costa –amb un píxel de 10 centímetres-.

Aquest tipus de tecnologia empra un avió, equipat amb una càmera fotogramètrica, per obtenir imatges aèries amb una alta resolució espacial. Les fotografies es processen posteriorment per mostrar-les en el visor de forma contínua, georeferenciada, navegable i comparable amb les orfototos convencionals que publica l’ICGC. A més, també s’han fet servir imatges captades pels satèl·lits europeus Sentinel 2 per cobrir el Baix Ter i, de nou, el Delta de l’Ebre. Aquestes imatges tenen una mida de píxel de 10 metres.

El dic del Fòrum de Barcelona abans i després del temporal Glòria | Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya

Immediatament després de la borrasca, l’ICGC també va emprar imatges captades pel satèl·lit Sentinel 1 per comparar la superfície coberta per l’aigua al Delta de l’Ebre de manera habitual amb la que va quedar negada pel Gloria. Així, es pot comparar la superfície del Delta on el pols retornava abans del temporal amb la superfície on el pols no retornava després del pas de la borrasca. Cal dir que l’eina no permet calcular la profunditat de la làmina d’aigua existent, que pot anar des d’un terreny simplement humit a inundat, ni distingir si es tracta d’aigua salada o dolça. Era, doncs, un instrument que l’ICGC va posar a disposició de la ciutadania i de les administracions per a una primera estimació de la zona inundada.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa