MonPlaneta
Guterres fa una crida per acabar amb ‘l’addicció mortal’ al carbó
  • CA

El secretari general de Nacions Unides, António Guterres, ha instat als països membres a posar fi a”l’addicció mortal” al carbó, ja que el món encara té “una possibilitat de lluita” per limitar l’escalfament global eliminant la dependència del carbó. Guterres, en una intervenció en línia al costat de representants de governs i del sector privat, ha incidit que “eliminar el carbó del sector elèctric és el pas més important per estar en línia amb l’objectiu d’1,5 graus”, com a augment màxim de la temperatura.

Fa temps, el carbó portava electricitat barata a regions senceres i treballs vitals per a les comunitats. Aquests dies s’han acabat“, ha assegurat el màxim representant de l’ONU, qui ha demanat a tots els països que cancel·lin tots els projectes de carbó en tràmit.

En particular, ha urgit a complir amb aquesta petició als 37 membres de l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE), als que s’insta a que ho facin per 2030. També ha demanat la fi del finançament internacional al carbó i un major suport als països en desenvolupament que estan en transició cap a les energies renovables.

No obstant això, ha detallat, aquesta transició del carbó a fonts d’energia més netes ha de ser “justa”, ja que l’impacte d’aquesta variarà d’una regió a una altra. “Tenim la responsabilitat col·lectiva i urgent d’abordar els greus desafiaments que sorgeixen amb la velocitat i l’escala de la transició. S’han de reconèixer les necessitats de les comunitats del carbó i s’han de brindar solucions concretes a un nivell molt local”, ha conclòs el secretari general.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa