MonPlaneta
Una guineu àrtica recorre més de 3.500 quilòmetres en quatre mesos
  • CA

Un equip de l’Institut Polar Noruec va anunciar fa poc que un exemplar de guineu àrtica, un animal que habita les regions més septentrionals del planeta, va viatjar de Svalbard, un arxipèlag noruec de l’oceà Àrtic; fins al nord del Canadà a una velocitat mai vista fins ara. La guineu, una femella, duia un collar rastrejador des del 2017 com a part d’un estudi que volia millorar el coneixement sobre els seus patrons de moviment, però va sorprendre enormement els investigadors quan, en revisar les dades del satèl·lit que controlava la seva posició, van descobrir què havia fet després de marxar de l’illa de Spitsbergen el 26 de març de 2018.

En només tres setmanes, el 16 d’abril, ja havia recorregut més de 1.500 quilòmetres i era a Grenlàndia. La sorpresa va ser tan gran que els investigadors, al principi, van creure que la guineu havia mort i que el seu collar havia acabat a bord d’un vaixell, camí de Grenlàndia. Ràpidament, però, es van adonar que no hi ha cap vaixell que faci rutes tan al nord, endinsant-se tant en el gel marí. Només podia haver estat la guineu, pel seu propi peu.

Així doncs, l’equip de l’Institut Polar Noruec va continuar seguint atentament les seves passes, veient com no es quedava a Grenlàndia sinó que continuava el seu viatge fins l’illa d’Ellesmere, a les regions més septentrionals del Canadà. Tot i que la distància en línia recta de Spitsbergen a Ellesmere és d’uns 1.800 quilòmetres, tenint en compte el recorregut que va fer per terra en va recórrer 3.506 en quatre mesos.

Els càlculs, doncs, indiquen que la guineu va viatjar a través del gel de l’oceà Àrtic i de les glaceres de Grenlàndia recorrent uns 46 quilòmetres cada dia de mitjana. En un sol dia, però, va recórrer 155 quilòmetres, el moviment més ràpid que s’ha registrat mai en aquesta espècie. La seva velocitat mitjana és tan alta que els científics fins i tot sospiten que va fer servir el gel com a mitjà de transport, si més no en algunes parts del viatge.

La ubicació actual de la guineu és desconeguda, ja que el seu collar va deixar de funcionar el passat mes de febrer. Els investigadors, però, fan molt èmfasi en què aquest viatge només va ser possible gràcies a la presència de gel i que, per tant, la seva reducció a causa de l’escalfament global podria ser una amenaça gravíssima per espècies com la guineu àrtica, ja que les seves poblacions quedarien aïllades durant tot l’any.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa