MonPlaneta
Grups i entitats ecologistes demanen la derogació del Decret d’Energies Renovables
  • CA

Grups i entitats ecologistes han demanat aquest dilluns la derogació del Decret 16/2019 d’Energies Renovables. Denuncien que des del gener del 2020 es presenten i tramiten “una allau d’avantprojectes” de grans centrals industrials eòliques i fotovoltaiques, promogudes per empreses “relacionades amb els grans oligopolis de les energies fòssils i fons d’inversió internacionals”. Un fet que comporta la destrucció “de milers d’hectàrees de conreu” així com “l’alteració d’extenses àrees rurals”. També demanen als partits que es comprometin a incloure als seus programes electorals el compromís d’una transició energètica “al servei de la ciutadania”, basada en un model democràtic “participatiu”.

A més, consideren indispensable disposar d’una nova regulació que inclogui i detalli els criteris de protecció ambiental, integració paisatgística, distribució territorial, planificació urbanística, governança i consens amb els ajuntaments, així com la protecció dels drets bàsics de tots els afectats.

En un comunicat, recorden que per avançar “cap a una transició energètica ben orientada”, és imprescindible disposar d’una planificació territorial estratègica de les centrals de producció industrial d’energia renovable a Catalunya. Així, fins que no es disposi d’aquesta planificació, pactada amb els agents del territori, les entitats consideren que cal aplicar “una moratòria” de tots els projectes en tramitació, per poder determinar quins s’ajusten als criteris bàsics.

També creuen que la Transició Energètica a Catalunya ha de prioritzar l’impuls de les instal·lacions d’autoproducció d’energies renovables per aconseguir llars i empreses “100% autosuficients energèticament”. “La planificació territorial ha d’evitar l’acumulació excessiva de projectes sobre un territori i donar compliment al qual determina la normativa europea i regula la Llei 16/2017 del canvi climàtic de la Generalitat de Catalunya”, subratllen.

Així, doncs, consideren que cal “emplaçar els punts de producció d’energies renovables” propers als centres de consum i en espais antropitzats com poden ser els polígons industrials, els canals de rec, els vorals de xarxes viàries o els espais degradats.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa