MonPlaneta
Greenpeace avisa que la certificació de productes no serveix per protegir els boscos
  • CA

Els productes són certificats perquè els consumidors sàpiguen que contenen, d’on provenen i el cost d’aquests. Hi ha un gran esquema de certificació per tal de classificar i informar correctament sobre cada article, sistema que en el seu espai ambiental està fracassant segons un informe de Greenpeace. L’organització considera que aquest fracàs no només no protegeix els boscos, sinó que a més serveix com a green-washing per a les empreses, és a dir com un “rentat de cara ecologista” per aquestes empreses.

En el document de l’ONG s’avalua gran part dels esquemes de certificació utilitzats per a productes com l’oli de palma i la soja, matèries primeres que estan assenyalades com a motors de la desforestació a escala mundial. L’informe fa un balanç de tres dècades de desenvolupament i implementació d’esquemes de certificació i en fa una valoració negativa.

Després de tres dècades de desenvolupament i implementació, els sistemes de certificació no han aconseguit prevenir la destrucció dels boscos i la biodiversitat, ni les violacions dels drets humans en sectors clau com la producció d’oli de palma, soja, fusta i paper. A causa de les limitacions i debilitats de la certificació, es constata que aquesta eina té un paper molt limitat a l’hora d’aturar la desforestació i protegir els drets humans”, ha assenyalat Miguel Ángel Soto, portaveu de Greenpeace. “En conseqüència, no hem de confiar que la certificació generi canvis significatius en els sectors de les matèries primeres; i mai no s’ha d’utilitzar com a prova de compliment de la legislació“.

Segons l’ONG els certificats no només no es compleixen sinó que blinden a moltes companyies davant de la implementació de més mesures de protecció forestal, ja que hi ha empreses que al·leguen el fet de tenir els certificats com a excusa per no fer més canvis en la seva producció.

Si bé el sistema actual de certificats no funciona per l’organització, aquesta confia en la practicitat d’una reforma i de la creació de nous marcs legislatius que facin recaure la responsabilitat del medi ambient sobre els estats i no tant els consumidors. “La certificació trasllada a consumidor la responsabilitat de valorar la bondat ambiental d’un producte certificat. Però són els governs els que han de garantir la protecció del nostre planeta i els seus habitants dels greus impactes produïts per la demanda de matèries primeres. Per tant, és urgent establir regles que garanteixin que cap producte produït i venut prové de destrucció de la biodiversitat i la violació dels drets humans”, ha recordat Soto.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa