MonPlaneta
Greenpeace alerta de l’impacte dels residus dels smartphones coincidint amb el Mobile World Congress
  • CA
Activistes de Greenpeace al MWC de Barcelona | Greenpeace

Enfilats dalt del Palau de Congressos de Catalunya, activistes de Greenpeace, han fet acte de presència aquest cap de setmana en el primer gran esdeveniment del Mobile Worl Congress que es fa a Barcelona aquests dies.

Dalt de l’edifici han penjat una pancarta en la que es podia llegir “Reuse, recycle, rethink” (reutilitza, recicla, repensa) per alertar sobre l’impacte que tenen els residus de telèfons mòbils en el medi ambient.

La forma en la que els smartphones s’han fabricat i llençat els últims 10 anys està tenint un fort impacte sobre tot el planeta tal com contempla l’informe publicat aquest cap de setmana per Greenpeace USA.

El document mostra que per a la fabricació de mòbils des de l’any 2007 s’han usat 968 teravts/hora (Un teravat (TW) és una quantitat de potència equivalente a 1012 vats, això és, 1 000 000 000 000 vats, o un bilió de vats) el que pràcticament és igual al subministrament elèctric anual de l’India i els dispositius contribuiran significativament als 50 milions de tones de residus electrònics que s’espera es generin aquest 2017.

“El que ha passat amb la retirada del Galaxy Note 7 de Samsung és indicatiu que fins a quin punt és insostenible i malbaratador aquest sistema. Els cicles de disseny i producció tan accelerats derives d’errors que generen malbaratament, això sense tenir en compte els impactes sobre el planeta”, ha declarat Jude Lee, responsable de la campanya a Greenpeace Esast Asia.

“Samsung encara no ha compartit un pla sobre com gestionarà els 4’3 milions de telèfons que ha retirat. Si l’empresa és seriosa i es vol assegurar que que això no torni a passar, ha de liderar el sector i evolucionar cap a un sistema que permeti que els telèfons es puguin reparar fàcilment, es puguin reutilitzar i es puguin recilcar”, ha afegit.

Les xifres

L’informe de Greenpeace USA. D’intel·ligent a sense sentit: L’impacte global de 10 anys d’smartphones destaca què:

-S’han fabricat 7.100 milions de telèfons intel·ligents des de 2007.

-Només l’any 2014 s’estima que s’han generat 3 milions de tones de residus electrònics de petits dispositiuts de tecnologia, segons un estudi de la Universitat de Nacions Unides. Es creu que s’ha reciclat menys d’un 16%.

-Només en 2 dels 13 models que ha revisat Greenpeace USA, es pot canviar la bateria. Això significa que els consumidors estan obligats a canviar tot el dispositiu quan la bateria comença a reduir la seva autonomia. Als Estats Units, els smartphones tenen una vida mitjana de 26 mesos.

-S’espera que la suma dels telèfons intel·ligents l’any 2020 arribi als 6.100 milions de dispositius, aproximadament al 70% de la població mundial.

“Si tots els smartphones que s’ha produit els últims 10 anys seguissin funcionant, n’hi hauria abastament per a tots els habitants del planeta. Les persones consumidores estan pressionades per renovar els seus models tan habitualment, que de mitjana, s’utilitzen poc més de dos anys. Els impactes sobre el planeta són devastadors” ha declarat Elizabeth Jardim, responsable de campanya a Greenpeace USA.

“Quan tens en consideració tots els materials i l’energia requerida per a fabricar aquests dispositius, les seves vides tan curtes i el baix percentatge de reciclatge, està clar que no poder continuar així. Necessitem dispoisitius que durin més, i en última instància, necessitem empreses que acullin un nou model de producció circular” ha conclòs.

Greenpeace fa una crida a tot el sector perquè adopti un model de producció circular que vagi directe a l’arrel de molts d’aquests reptes mediambientals.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa