MonPlaneta
Greenpeace afirma que la UE “ha cedit a la pressió” i permetrà emprar plaguicides que maten les abelles
  • CA
Abella polinitzant 2 | Pixabay

Segons una filtració a la que afirma que ha tingut accés l’organització ecologista Greenpeace, la Comissió Europea, “sota la pressió de la indústria agroquímica i dels governs”, rebaixarà els criteris de seguretat que van dur, l’abril de 2018, a la prohibició de tres plaguicides neonicotinoides que són perjudicials per a les abelles i altres insectes pol·linitzadors. S’espera que els representants dels governs europeus discuteixin sobre aquesta mesura en una reunió que mantindran entre aquest dijous i divendres a Brussel·les.

Els governs italià, espanyol, holandès, portuguès, grec, irlandès, eslovè i britànic van donar suport a la prohibició d’aquests plaguicides, però ara s’oposen a aplicar els mateixos estàndards a productes semblants. Altres governs, com l’alemany o el luxemburguès, van donar suport a la prohibició però encara no s’han pronunciat sobre el pla per no aplicar aquests criteris als altres plaguicides, mentre França i Àustria ja han afirmat que s’hi oposen.

El passat 11 de desembre, més de 100 entitats van enviar una carta al ministre espanyol d’Agricultura, Pesca i Alimentació per demanar-li el suport a l’adopció integral del document-guia de l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA, per les seves sigles en anglès) sobre l’avaluació dels riscos dels plaguicides per a les abelles i altres pol·linitzadors. En la seva resposta, l’executiu espanyol no va especificar quina seria la seva posició però acabava dient que volia traslladar a Greenpeace la seva “preocupació respecte la situació de les poblacions d’abelles i altres pol·linitzadors, no només a Espanya sinó també a la resta de la UE”.

Abella polinitzant | Pixabay

Luís Ferreirim, responsable d’agricultura de Greenpeace Espanya, afirma que “als governs els agrada presentar-se com defensors de les abelles però després, a porta tancada, a Brussel·les, fan la feina bruta per a la indústria agroquímica. Després d’haver donat suport a la prohibició de tres neonicotinoides l’any passat, ara volen impossibilitar la prohibició d’altres plaguicides igualment perillosos”. Ferreirim també ha explicat que “si al govern espanyol li preocupen realment les abelles, com diu, hauria de donar suport a l’adopció integral i immediata de la guia” de l’EFSA.

Segons un nou informa dels Laboratoris d’Investigació de Greenpeace, la UE només ha aplicat estàndards de prova exhaustius a les avaluacions de tres insecticides de la família dels neonicotinoides, raó per la qual van ser prohibits gairebé per complet. Aquests mateixos estàndards, però, no s’han fet servir en l’avaluació de productes semblants. Mentre en el cas dels neonicotinoides es van cobrir els riscos per a abelles i abelles silvestres, inclosos els efectes a llarg termini, en altres insecticides els criteris van ser menys estrictes o es van centrar només en les abelles. L’EFSA va desenvolupar els estàndars de seguretat més alts per aquestes avaluacions l’any 2013, seguint una petició de la Comissió Europea. El document resultant considera els riscos tant per a les abelles adultes com per a les larves i també per als borinots i les abelles solitàries. A més, té en consideració diverses vies d’exposició, des dels dipòsits de pulverització i les partícules de pols fins al pol·len, el nèctar i l’aigua contaminades. Pel contrari, l’avaluació “tradicional” només té en compte l’exposició directa i els riscos derivats de la fumigació.

Activistes de Greenpeace amb les abelles mortes llençades davant del Ministeri d’Agricultura espanyol | Greenpeace

Fins l’any passat, la Comissió va intentar aconseguir el suport dels Estats per als estàndards de seguretat més alts, però molts governs s’hi van oposar. Així, segons el document filtrat, la UE només evaluaria la toxicitat aguda per a les abelles, és a dir, els efectes d’un sol contacte per ingestió o contacte físic, i ignoraria la toxicitat crònica sobre adults i larves.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Deixem europa! a gener 23, 2019 | 18:51
    Deixem europa! gener 23, 2019 | 18:51
    El dia que la gente se de cuenta que Europa es otra mierda más , aquel dia puede que sea tarde!!! Marchem d'españa i d'Europa !!! I si marxa alguna empresa tranquils que la gent que no està arrelada aquí tmbé marxarà! De que ens val ser 8 milions de persones??? Potser si forem 5 o 6 estariem millor,no? Menys gent menys serveis es necesitariem , menys impostos i per ultim faria marxar a la gent del subsidi!!!! Als vagos que no volen treballar!!! El partit independetista que digui això el voto!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa