MonPlaneta
“Gratitud Pallars”, o el 5G del ‘pensa globalment i actua localment’
x
| Cedida

!--akiadsense-->

Agraïment a la natura. Aquest és el concepte que emmarca “Gratitud Pallars”, un projecte que neix amb l’objectiu de fomentar la conservació del patrimoni cultural i natural amb una posada al dia de la històrica divisa ecologista “pensa globalment i actua localment”. De fet, és un projecte de protecció pensat per actuar més preventivament que no pas correctivament. L’escenari que és el bressol d’aquesta iniciativa és l’entorn d’El Cinquè Llac, una extraordinària ruta circular a peu que parteix de La Pobla de Segur i recorre camins ramaders i tradicionals del Pallars. Un escenari perfecte per posar a prova l’eficàcia d’un nou sistema de càlcul de la petjada ecològica i una fórmula més clara, evident i controlable d’allò que es fa protegir l’entorn. En defintiva, són projectes gairebé “minimalistes” fàcilment constatables per aquells que participin en el projecte.

La posada en marxa de Gratitud Pallars és a mans del Consorci Leader Pirineu Occidental, entitat que promou accions per fomentar els sectors productius i el desenvolupament rural a les comarques del Pirineu Occidental, i Marques de Pastor, associació impulsora del producte turístic El Cinquè Llac, que acull més d’un miler de pernoctacions l’any i que ha esdevingut un paquet turístic de referència en l’ecoturisme. La idea busca reforçar vincles entre les persones que gaudeixen de l’entorn a través de ‘l’agraïment’ amb un retorn constatable a la natura i al territori. Un projecte que servirà de mirall per altres territoris de Catalunya. “Busquem un punt d’innovació, on els visitants notin que s’impliquen en la conservació del paisatge que gaudeixen, és un nou paradigma, el 5G del pensa globalment i actua localment”, detalla a ‘Món Planeta’ Mireia Font, empresària turística que ha impulsat el Cinquè Llac i el Gratitud Pallars.

El projecte és una manera d’involucrar els visitants, les empreses turístiques i la població local en un projecte comú de conservació. La participació és voluntària i, sobretot, concreta. Així, es pot participar a través de quatre propostes fàcilment distingibles. En primer terme, la proposta “Apadrina un camí!”, que es defineix com un micromecenatge per recollir recursos que es destinaran a mantenir i restaurar les parets i murs de pedra seca dels camins tradicionals per on transcorre El Cinquè Llac. Cada any es restauraria un camí diferent.

x
| Cedida

!--akiadsense-->

Enn segon lloc, la compensació de la petjada de carboni amb una calculadora que analitza la petjada de carboni dels visitants, és a dir, les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle que un visitant ha emès de forma directa o indirecta durant la seva estada a El Cinquè Llac. El truc està en un algoritme que amb preguntes molt senzilles calcula l’impacte ecològic de cada visita. El projecte proposa compensar aquesta petjada directament sobre el territori fent una donació a una de les micro-reserves de l’entorn d’El Cinquè Llac que Marques de Pastor ha creat en el marc del projecte, signant acords de custòdia amb ramaders, pagesos i petits ajuntaments.

En tercer terme, Gratitud Pallars impulsa donacions directes per a la conservació de micro reserves a través de la proposta “Estima la natura”. I finalment, el sistema Suma’t al voluntariat que aprofita la “Setmana del voluntariat” que Marques de Pastor organitza des de fa anys. Es tracta d’una setmana de formació i treball voluntari que vol donar a conèixer la tècnica ancestral de la pedra seca, recentment reconeguda com a patrimoni mundial per la UNESCO. Els treballs se centren a restaurar murs i empedrats dels camins que recorre El Cinquè Llac.

Projecte mirall als Pallars i també per altres territoris

Gratitud Pallars té el cofinançament en un 90% pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, i pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural, en el marc dels ajuts a la cooperació Leader del Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya 2014-2020, i per l’associació Marques de Pastor, que hi participa amb un 10% del finançament.

L’objectiu del projecte és crear i posar a prova una metodologia que sigui aplicable a altres territoris amb característiques similars i que fomenti la col·laboració conjunta de població autòctona, visitants i empreses turístiques per tal de valorar i conservar el patrimoni cultural i natural i fomentar un turisme sostenible. Joan Ubach i Santa, president del Consorci Leader Pirineu Occidental, destaca que ”Gratitud Pallars és un projecte únic perquè posa en valor la importància de la cooperació, implicació i responsabilitat de tots els agents públics i privats del territori per conservar el nostre entorn natural. El desenvolupament d’un model de turisme sostenible, que fa valdre els nostres actius i recursos naturals, i de baix impacte ecològic ,contribueix de forma decisiva en l’activitat i desenvolupament socioeconòmics del Pallars”.

x
| Cedida

!--akiadsense-->

El Cinquè Llac, epicentre del projecte

El Cinquè Llac és una ruta circular de senderisme als Pirineus que té inici i arribada a La Pobla de Segur. Es tracta d’una ruta de mitja muntanya, de cinc etapes, que transcorre per camins ramaders i tradicionals dels Pallars i l’Alta Ribagorça i que ha estat reconeguda amb el Guardó de Turisme de Catalunya en la categoria de turisme responsable el 2018.

El compromís amb el territori i la consciència ecològica són dos dels elements essencials que donen caràcter a aquesta proposta de turisme sostenible. Així, des dels inicis, al voltant d’un 10% del preu que paguen els visitants es destina directament a la recuperació del patrimoni de pedra seca vinculat a la ruta. El Cinquè Llac aposta pel producte agroalimentari local i promou la minimització de residus amb la recuperació d’elements tradicionals com l’ús de carmanyoles de pastor i mocadors de farcell.

El Cinquè Llac rep més de 1.000 pernoctacions l’any i s’estima que genera una facturació anual de 100.000 € fora de temporada.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Pompeu a febrer 26, 2019 | 10:59
    Pompeu febrer 26, 2019 | 10:59
    Als PPCC no hi ha llacs, tot són estanys. Llegiu les entrades 'llac' i 'estany' al DGLC de Coromines. 'Llac' aquí és castellanisme.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa