MonPlaneta
Els grans terratrèmols en poden causar d’altres a milers de quilòmetres
  • CA
Destrucció a Wakuya (Japó) després del terratrèmol de Sendai de 2011. | US Navy (Domini Públic)

Els sorprenents resultats d’un nou estudi dut a terme per científics de la Universitat Estatal d’Oregon, als Estats Units, indiquen que els grans terratrèmols no només en provoquen d’altres a la zona circundant -les conegudes “rèpliques”- sinó que també poden ser els causants d’altres grans terratrèmols al cantó contrari de la Terra. Aquest estudi, que es basa en l’estudi de 44 anys de dades sísmiques i que ha estat publicat a la revista ‘Nature Scientific Reports’, podria ser un avenç molt important en la predicció de terratrèmols a curt termini i en el control i reducció dels riscos associats.

Segons afirmen els investigadors, la seva anàlisi de les dades disponibles durant el darrer gairebé mig segle aporta proves clares que els sismes de magnituds superiors als 6,5 graus a l’escala de Richter en provoquen d’altres a moltíssima distància i que tenen intensitats de 5,0 o superiors. Fins ara, s’havia pensat que les rèpliques -terratrèmols més petits a la mateixa regió causats pel reajustament de l’escorça terrestre- i altres terratrèmols més petits a distàncies més grans eren els principals efectes dels grans sismes a nivell geològic. Això, però, sembla que era un error. Els científics van repassar les dades disponibles entre els anys 1973 i 2016 sense tenir en compte les dades de les zones susceptibles de patir rèpliques i fent servir una finestra temporal més gran que els estudis anteriors, cosa que els va revelar un patró que indica que, durant els tres dies posteriors a un gran terratrèmol, és molt més probable que n’hi hagi un altre.

Cada cas estudiat consistia a una finestra de tres dies després d’un terratrèmol de gran magnitud (6,5 graus o més) que se sospitava que podria haver provocat altres terratrèmols i acompanyat d’un grup de control de més de 5.300 finestres de tres dies que no començaven amb un terratrèmol de gran magnitud. Aquesta prova va mostrar un increment destacable dels terratrèmols. Els sismes són part del cicle tectònic de la Terra, que acumula estrès i l’allibera, i com més forts siguin més fàcil és que en provoquin un altre. Segons els càlculs, un terratrèmol és més probable que en provoqui un altre a 30º de la seva antípoda, el punt directament oposat a l’altre cantó del planeta. Les causes d’això de moment són pura especulació però, malgrat això, la relació causal és força evident.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa