MonPlaneta
Gran acord perquè les subministradores financiïn el 60% de la despesa de pobresa energètica
  • CA
Imatge de la reunió en què s’ha signat l’acord | Generalitat de Catalunya

El president de la Generalitat, Quim Torra, acompanyat del conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, s’han reunit avui amb representants de les administracions locals i supramunicipals i del tercer sector per presentar la proposta de conveni que la Generalitat de Catalunya plantejarà a les empreses subministradores per atendre les famílies en situació de pobresa energètica. Es tracta del document que la Generalitat, les administracions locals i el tercer sector han acordat després de diverses reunions de treball com a resposta a les situacions de vulnerabilitat energètica i davant les amenaces d’algunes companyies de tallar el subministrament a famílies catalanes.

“Les subministradores són conscients que ha estat la seva no voluntat d’acceptar la Llei i la negativa a negociar el conveni el 2017 el que ens ha portat fins aquí. I que l’única manera d’abordar la situació és negociant i signant un conveni, perquè elles també necessiten unes regles de joc. Per això hem volgut tenir una veu única com a Administració”, ha destacat el conseller El Homrani. El text acordat, amb el qual la Generalitat iniciarà la negociació amb cadascuna de les subministradores, estableix que siguin les companyies d’energia elèctrica i gas les qui assumeixin el deute acumulat fins a la signatura del conveni per les persones i famílies acreditades com a vulnerables o en risc d’exclusió residencial.

El president Torra i el conseller El Homrani, acompanyats del secretari d’Afers Socials i Families, durant la reunió | Generalitat de Catalunya

La proposta també inclou que les companyies col·laboraran a partir amb les administracions per fer front a les despeses derivades de la pobresa energètica. En aquest sentit, la Generalitat crearà un Fons d’Atenció Solidària que haurà d’estar finançat com a mínim en un 60% per les companyies subministradores, i com a màxim en un 40% per les administracions públiques, per tal de dotar i efectuar les transferències de recursos econòmics als ens locals per als ajuts a les llars i famílies vulnerables. Les aportacions de les administracions públiques al Fons d’Atenció Solidària seran del 50% per part del Govern i del 50% per part del conjunt d’administracions locals i supralocals. A més, la Generalitat constituirà un òrgan que centralitzarà la comunicació amb les subministradores i que determinarà, coordinarà i cogestionarà els ajuts per a les persones acreditades com a vulnerables o en risc d’exclusió residencial amb la cooperació i la participació dels ens locals.

En el document acordat, els signants es comprometen a col·laborar per combatre la pobresa energètica i garantir el subministrament dels serveis bàsics d’electricitat i gas perquè ningú en quedi exclòs per raons econòmiques. En aquest sentit, l’acord reitera que les empreses no poden dur a terme talls de subministraments a cap família en situació de vulnerabilitat econòmica o risc d’exclusió residencial. “El nostre objectiu és la defensa de les famílies vulnerables, dels seus drets energètics i dels ens locals que es van trobar a l’estiu amb una carta que no era raonable per part de les empreses subministradores que no han volgut complir la Llei des del 2015” , ha subratllat el conseller de Treball.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa