MonPlaneta
El Govern tomba el projecte d’incineradora a Cercs per incompatibilitat urbanística
L'antiga central tèrmica de Cercs, al Berguedà
L’antiga central tèrmica de Cercs, al Berguedà | ACN

El departament de Territori i Sostenibilitat ha tombat el projecte de construcció d’una planta incineradora de residus industrials per produir energia i que s’havia d’ubicar a l’antiga central tèrmica de Cercs, al Berguedà. Així ho ha anunciat el conseller Damià Calvet en una conferència virtual amb el president del Consell Comarcal del Berguedà, Josep Lara. Així doncs, el Govern no tramitarà el projecte, que es va presentar a finals de l’any passat, per incompatibilitat urbanística. La iniciativa havia despertat una gran oposició al territori, i la majoria d’ajuntaments de la comarca s’havia manifestat en contra. En aquest sentit, Lara ha expressat la seva satisfacció. “El projecte no encaixava amb l’estratègia de la comarca”, ha afegit.

La iniciativa, que va presentar a finals de l’any passat l’empresa manresana Waste&Treatment, es trobava en la fase inicial d’obtenció de l’autorització ambiental, però no ha passat el cribratge d’urbanisme. El motiu és que els terrenys on es preveia fer aquesta instal•lació no estan ordenats urbanísticament i, per tant, no es pot atorgar una llicència urbanística “directa”, segons ha explicat Calvet. Per obtenir-la, prèviament caldria ordenar aquest sòl a través d’un pla de millora urbana. Així doncs, ara l’Ajuntament de Cercs podria modificar el POUM per tal de fer-lo viable, però el conseller Calvet ja ha subratllat que això tampoc tindria recorregut. De la seva banda, l’empresa també pot recórrer la decisió d’Urbanisme.

El president del Consell Comarcal del Berguedà, Josep Lara, ha mostrat la seva satisfacció per la decisió del Govern, i ha recordat el rebuig que aquesta proposta havia aixecat al Berguedà. “Aquesta iniciativa no encaixava amb la nostra estratègia berguedana ni amb el model d’economia verda que promovem”, ha afegit. A excepció de l’Ajuntament de Cercs, els 30 ajuntaments restants de la comarca s’hi havien pronunciat en contra, així com també el Consell Comarcal del Berguedà i el consell d’alcaldes de la comarca. Fruit del rebuig, es va crear la Plataforma Anti Incineradora que, un cop han conegut l’anunci del Govern de no tirar endavant la planta, ha celebrat la decisió. La seva portaveu, Martina Macet, ha recordat que feia temps que la Plataforma havia denunciat les raons urbanístiques, i ha recordat que també van presentar un recurs d’alçada sobre la declaració d’idoneïtat i suficiència urbanística dels terrenys. Marcet creu que “les actuacions legals de la plataforma han fet possible que es parés aquest projecte”. “Subratllar que, al final, aquest projecte s’ha aturat perquè hi ha hagut una ciutadania activa i mobilitzada que l’hem aconseguit aturar”, ha afegit.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa