MonPlaneta
El Govern presentarà el seu full de ruta contra l’emergència climàtica el 17 de gener
La secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà, prenent part en un acte de la COP25
La secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà, prenent part en un acte de la COP25 | Departament de Territori i Sostenibilitat

!--akiadsense-->

La secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà, va anunciar aquest dilluns, a la Cimera del Clima de Madrid COP25, que el Govern presentarà el proper 17 de gener el seu full de ruta en matèria climàtica, dins la Cimera Catalana d’Acció Climàtica. Durant la seva intervenció a la sessió sobre “Adaptació al canvi climàtic i gestió de risc en un context de governança multinivell”, la secretària va recordar “l’esforç” de l’executiu “a l’hora de posar sobre la taula compromisos factibles, quantificats i valents” en aquesta matèria, i va incidir en les “reunions amb diferents àmbits i sectors econòmics, socials, polítics i acadèmics”, a qui el Govern ha demanat “que vagin més enllà dels requisits legals i es comprometin” després que el passat mes de maig el Govern declarés l’emergència climàtica.

Precisament, aquesta declaració “ens ha obligat a revisar i reprogramar les accions del Govern en el camp de la transició energètica, la descarbonització de la mobilitat i l’impuls de l’economia circular”, va explicar Subirà. En l’àmbit de l’adaptació al canvi climàtic, el Govern s’ha fixat com a prioritats prendre mesures per “aturar la pèrdua de biodiversitat i promoure la recuperació dels ecosistemes” i també per “reduir la vulnerabilitat dels sectors socials més sensibles als impactes del canvi climàtic i als quals aquesta transició pugui afectar en major mesura, de l’altra”. Una transició, doncs, que Subirà va aformar que volen que sigui “justa”. La secretària va recordar que el Govern és signant del Pacte per a l’Adaptació al Canvi Climàtic, una xarxa catalana d’administracions, empreses i entitats compromeses a augmentar la resiliència dels territoris i les activitats econòmiques que s’hi desenvolupen.

Damià Calvet, amb Marta Subirana a darrere, durant la seva intervenció a la seu de l'ONU
El conseller Damià Calvet i la secretària Marta Subirà durant una intervenció a la seu de l’ONU | Departament de Territori i Sostenibilitat

!--akiadsense-->

Marta Subirà també va anunciar que l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic ha iniciat els treballs d’elaboració de la nova Estratègia d’Adaptació 2021-2028, que s’adoptarà a finals de l’any vinent, i va compartir l’experiència del Govern amb l’adaptació al canvi climàtic i la gestió del risc. Així, va recordar recordat l’aprovació de la Llei del Canvi Climàtic, “un punt d’inflexió i una resposta ambiciosa” que “estableix la neutralitat del carboni i un model de producció d’electricitat totalment renovable per al 2050”. Des de la seva aprovació el 2017, va afirmar que s’han dedicar gran part dels esforços a desenvolupar-la, posant com a exemples “un impost sobre el CO2 per a vehicles a motor, un Fons Climàtic, el Comitè d’Experts sobre el Canvi Climàtic i la Taula Social sobre el Canvi Climàtic”.

Finalment, la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat va insistir que “la resposta a l’emergència climàtica requereix de la determinació i el compromís de tothom”, incloent “la societat civil, els sectors econòmics i tots els nivells de govern, també local”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa