MonPlaneta
El Govern destaca com l’Agenda Urbana pot millorar els habitatges i els espais públics
  • CA
Les ciutats s’estan transformant | Cedida (Chris Barbalis)

El secretari d’Hàbitat Urbà i Territori, Agustí Serra, ha posat en valor aquest dijous que l’Agenda Urbana de Catalunya “representa una oportunitat en la millora de l’habitatge, l’espai públic i la ciutat” i amb la qual “tenim l’oportunitat de donar a la rehabilitació una nova dimensió que abordi aspectes socials, posant l’accent en les persones”. Serra ha obert aquest matí el debat Revitalització territorial i social. Dret a l’habitatge i polítiques socials, organitzat per l’Agència de l’Habitatge de Catalunya en el marc de la jornada tècnica de la Setmana de la Rehabilitació, impulsada pel Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers de l’Edificació de Barcelona.

Serra ha destacat que Rehabilita “ens dona l’oportunitat d’oferir una visió global del sector i de donar a conèixer l’Agenda Urbana com a eina per millorar les condicions de vida dels ciutadans”. I ha recalcat que cal treballar “transversalment, amb la implicació de totes les administracions, per no tenir mirades parcials”. Per Serra, l’Agenda Urbana de Catalunya “representa una oportunitat partint del fet que hem de ser capaços d’assolir compromisos d’actuació elaborats de forma cooperativa, l’aplicació dels quals sigui assumida per tots els actors, de forma estable i ben sostinguda econòmicament”.

Grues i construcció d’habitatges a Terrassa | Lorena Pinilla

El secretari ha explicat que l’Agenda Urbana de Catalunya és una eina de planificació urbana per potenciar les oportunitats i afrontar els reptes en urbanització, que ha estat sotmesa a un procés de participació obert i que actualment està en fase de diagnòstic i preparació dels documents temàtics a càrrec de 18 grups d’experts proposats pel govern, administracions locals i ciutadania per a cada una de les sis categories: salut, prosperitat, benestar, territori, qualitat de vida i governança.

Al debat també hi ha participat la directora de l’AHC, Judith Gifreu, que ha fet un repàs del que va significar l’esclat de la bombolla immobiliària l’any 2008: un canvi de paradigma de construcció de les ciutats, passant d’un model basat en l’expansió de les ciutats a un altre model que fixa i potencia la ciutat ja construïda. Gifreu ha assenyalat: “Si fins a l’esclat de la bombolla s’havia parlat sempre d’expansió, des de 2008 comencem a reflexionar sobre el model urbanístic girant la mirada cap a la ciutat construïda i posem l’accent en el deure de conservació dels habitatges per la qual cosa la rehabilitació pren un protagonisme que mai havia tingut”. En aquest sentit ha explicat que s’ha d’abordar la rehabilitació des de 3 eixos: conservació i manteniment, millora de l’accessibilitat i millora de l’eficiència energètica. Per a Gifreu, “la incorporació d’estàndards de sostenibilitat i eficiència energètica en les noves construccions no és un problema, ho és en els edificis antics que són una part molt important ja que un 21% del parc d’habitatges té més de 50 anys”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa