MonPlaneta
El Govern impulsarà les vocacions científiques i tecnològiques gràcies al Pla STEMcat
Una investigadora del grup de recerca MoBioFood de la URV, al laboratori | URV

!--akiadsense-->

Coincidint amb el Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència, el govern de la Generalitat, a través de la directora general de Societat Digital, Joana Barbany, va intercanviar opinions amb les autoritats estatals de Nova York (Estats Units) sobre el foment de les vocacions en ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques entre les noies i la presència de les dones en el sector de les tecnologies de la informació i la comunicaicó, durant un viatge que Barbany va fer al país nord-americà.

L’impuls d’aquestes vocacions (STEM, per les seves sigles en anglès) és una de les prioritats del Govern, que considera cabdal augmental el nombre de persones graduades en els estudis d’aquests camps i, a més, garantir que tindran oportunitats professionals atractives sense haver de marxar de Catalunya. És per això que el Pla STEMcat de la Generalitat comprèn diverses accions en aquesta línia com, per exemple, els tallers de creació digital “Fab Lab”, per a ús personal d’àmbit local i molt connectats al teixit social. Aquesta filosofia, aplicada a les escoles, va ser impulsada pel professor Paolo Blikstein. A dia d’avui, la xarxa Fab Learn posa a disposició dels estudiants de primària i informàtica recursos per treballar en el disseny i la fabricació digitals amb tecnologies d’avantguarda. La xarxa integra centres educatius de diversos països del món, un dels quals és el Liceu Politècnic de Rubí (Vallès Occidental).

El Pla STEMcat, però, també preveu aprofundir en polítiques específiques dirigides a nenes i dones, esperonant-les a cursar estudis tecnològics i científics per poder assumir posicions de lideratge en el sector. A dia d’avui, només el 30% dels prop de set milions de persones que en el sector de les tecnologies de la comunicació i la informació a Europa són dones, i des de l’any 2011 fins a l’actualitat, el nombre de dones que es decanten per l’educació superior en TIC ha disminuït. En aquest sentit, el govern de la Generalitat també treballa perquè el Pla DonaTIC es converteixi en una estratègia de país que aglutini i coordini totes les accions que es destinin a apoderar les dones en l’àmbit tecnològic a Catalunya.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa